A koreai parlamentben szakértett Buterin

spot_img

A „Blokkláncok és a jövő gazdasága” címmel tartottak szakmai meetinget a dél-koreai Nemzetgyűlésben. Ennek vendége volt az Ethereum egyik alapítója és fejlesztője, Vitalik Buterin, aki a koreai képviselők társaságában beszélgetett az iparról és a piacról.

Bár Dél-Korea kormánya az innovációs potenciálja miatt rengeteg pénzt áldozott a blokklánc technológia fejlesztésére és támogatására, az országban elég szigorú szabályozás alatt van a szektor. A kormány alapállása az, hogy a növekedést és az innovációt támogatja, de a pénzügyi és spekulációs részét igyekszik erős kézzel kordában tartani.

Az ICO-k minden formája be van tiltva, ráadásul a kriptós vállalkozásoktól is megvonták a múltban elrendelt adókedvezményeket és ugyanabba a jogi kategóriába sorolták őket, mint a szerencsejátékokat – emiatt a kockázati tőke sem érhette el a szektort.

Különböző kutatók, blokklánc- és kripto iparági szereplők tiltakozására után a kormány hajlandóságot mutatott a tárgyalásra és hozzáállásuk újragondolására. Ennek fényében került sor a Buterin által meglátogatott eseményre is. De miről beszélt az Ethereum alapítója?

Buterin a kormány álláspontjával szembement, amikor arról beszélt, hogy a blokklánc és annak pénzügyi része elválaszthatatlan egymástól, a kettő nem létezhet egymás nélkül. Szerinte a publikus blokkláncok nem tudnának működni kriptopénzek nélkül. A decentralizált publikus hálózatok mindig rá lesznek szorulva arra, hogy ösztönözzék a résztvevőket – mégpedig kriptopénzek formájában.

Az Ethereum arca azért a technológia kapcsán is kritikus volt: elismerte, hogy a tranzakciók sebessége túl lassú ahhoz, hogy a jelenlegi pénzügyi piacoknak kihívást jelentsen. A személyes adatok kapcsán elmondta, hogy megoldást kell találni azok biztosítására, hiszen a hálózat minden szereplője láthat minden adatot. Hozzátette, hogy a tárcák biztonsága érdekében is fel kell lépni.  „Hogy mainstream technológiává váljon, a blokkláncnak javulnia kell skálázódásban, biztonságban és adatvédelemben is.” – mondta Buterin.

Pozitív fejleményként felhozta, hogy a technológia is sok fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben, a blokklánc alapú személyi identitások például már megoldhatják az egyik komoly problémát. A befektetők pedig majd eldöntik, hogy milyen projektek lesznek életképesek és üzletileg felhasználhatóak. Az ICO témára reagálva Buterin kifejtette, hogy az ebben az évben ICO-t folytató projektet minősége is sokat javult, de csak a fenntartható üzleti modellek lesznek sikeresek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img