IMF jelentés: “Egy biztos, az innováció átalakítja a bankolást és a pénzügyeket, ahogy ma ismerjük őket.”

spot_img

A “Digitális pénz felemelkedése” címmel publikált friss, 16 oldalas jelentést az IMF (Nemzetközi Valutaalap) tegnap. A jelentés célja az újonnan megjelenő digitális pénzek kategorizálása. Néhány évvel ezelőtt még elképzelni sem lehetett, hogy 2019-re nemcsak a Bitcoin és társai kavarják fel az állóvizet, de tucatjával jelentek meg a céges stabilcoinok, a tech cégek fizetési appjai és kriptopénzei, valamint a jegybanki digitális pénzek is. Ezeket a típusokat összefoglaló néven illeti digitális pénz néven az IMF.

IMF-es pénzfa, rajta a legfontosabb megkülönböztető elv a decentralizáltság

Az általunk is sokszor emlegetett Libra projekt kongresszusi meghallgatása pont a mai napon kezdődik. A két napos vallatás fontos mérföldkő lehet a hagyományos kriptopénzek adopciójának szempontjából is. 

Az IMF szerint az digitális pénzek adopcióját, fizetőeszközként való használatának elterjedését hat fő tényező segíti:

  • kényelmes használat a készpénzzel szemben
  • széleskörű elérhetőség
  • egymás kiegészítése (pl. stabilcoin és decentralizált kriptopénz)
  • alacsony tranzakciós költségek
  • bizalom
  • hálózati hatások

“A jelentés szerint habár az első öt is fontos a digitális pénzek értékajánlatának átadása szempontjából, az igazán gyors változásokat a hálózati hatás hozhatja el. Nem érdemes ennek jelentőségét lebecsülni az új szolgáltatások elterjedésében.” Példaként a levél –> e-mail és SMS –> üzenetküldő appok átállást hozzák fel. Az SMS-ről való átállás már mindössze néhány év alatt lezajlott a világ nagy részén. Ehhez pedig nem volt szükség hagyományos marketingre, a felhasználók egyés egyszerűen bevonzották az ismerőseiket, mert így egyszerűbb volt kommunikálni.

Hasonló módon alakulhat át mindössze néhány év alatt az, ahogyan jelenleg a pénzzel bánunk. Többször volt róla szó az oldalon, hogy Kínában a WeChat megoldotta azt, amit nyugaton még senkinek nem sikerült: A népszerű, mindenki által használt csevegő app egyúttal digitális tárca is, mellyel nem csak egymásnak tudnak küldözgetni a felhasználók, de boltokban és üzletekben is tudnak fizetni az egész országban.

Az IMF a jelentésében egyébként pont egy ehhez hasonló rendszert javasol: Szerinte nagyon nagy lesz a felelőssége a jegybankoknak és az állami szabályozásnak az átalakulás során, de a tiltás nem jó megközelítés, mert lefojtja az innovációt. Hibrid modellt javasolnak, amelyben az erősen szabályozott magáncégek a jegybankok által kibocsátott digitális pénz tartalékokhoz férnének hozzá, de az innováció és az ügyfelek kezelése náluk maradna.

“A központi bankok, törvényhozók és vállalkozók (cégek) feladata lesz az egyensúly megtalalása, de az innováció és az általa okozott változások átalakítják a bankolást és a pénzügyeket, ahogy ma ismerjük őket.” – zárul a jelentés.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img