Milton Friedman 1999-ben megjósolta a Bitcoin születését

spot_img

Izgalmas videó “került elő”, pontosabban régóta elérhető a YouTube-on, a Nobel-díjas amerikai közgazdász, Milton Friedman ebben az internet gazdaságra gyakorolt hatásairól beszél. Az 1999-ben készült interjú alábbi részletében az kerül szóba, hogy az internet egyik fontos hatása lesz az állam szerepének visszaszorulása, például a felmerülő adóztatási nehézségek miatt.

Friedman akkori jóslata szerint az egyetlen ami “hiányzik, de hamarosan megjelenik”, az egy megbízható digitális pénz, aminek segítségével úgy küldözgethetnek egymásnak pénzt az emberek, hogy nem is kell ismerniük egymást. Gyorsan hozzáteszi, hogy ennek a könnyebb, egyszerűbb értéktranszfer mechanizmusnak árnyoldalai is lesznek, hiszen a bűnözők is hamar felfedezik majd maguknak.

A fogyasztáselemzéshez, pénztörténethez, és pénzelmélethez kapcsolódó munkáiért kitüntetett kutató magyar származású, 1912-ben született New York-ban, szülei Kárpátaljáról vándoroltak ki az USA-ba. Apja Friedman Jenő Saul, anyja Landau Sára Eszter volt, Milton a Rutgers egyetemen diplomázott matematikából.

2018-tól a korábbi Zsigmond Király Egyetem Milton Friedman nevét viseli.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img