JP Morgan: 600 000 000 000 dollár érkezhet a bitcoinba

spot_img

Kétségtelen, hogy ezen a piacon idén korán jött a karácsony, ha már a válság mindenkinek megnehezíti az életét, akkor legalább egy területen legyenek kedvező kilátások. De viccet félretéve valóban újabb kedvező hír érkezett, csak remélni tudjuk, hogy realitás is lesz a JP Morgan prognózisából, miszerint további 600 milliárd dollárnyi befektetés érkezhet cégektől a vezető kriptopénzbe.

A néhány hónappal ezelőtt indult trend egyenes folytatásáról lenne szó, Paul Tudor Jones volt az első, majd őt követte nem sokkal később a Microstrategy esete, erről a kettőről mi is részletesen beszámoltunk, de a háttérben sok egyéb új belépő is megjelent.

Az év második felére egyértelművé vált a trend, aminek ezek a legfontosabb jellemzői:

  • A korábbi nagy- és intézményi, illetve nagy volumenű, magánbefektetői általános vélekedés, a “lufi / nincs mögötte semmi / megbízhatatlan” narratíva megváltozott az “aranyszerű alternatíva, új generáció pénze / a véges tartalék értékei” narratívára.
  • Megjelentek olyan befektetők, akik korábban elképzelhetetlenek lettek volna, nagyvállalatok, nagybefektetők.
  • A kriptopénz befektetés szinte divattá vált a befektetők körében, talán a klasszikus csordaszellem is megjelent a professzionális befektetések világában, hasonlóan ahhoz, ahhogy 2017 során a háziasszony típusú befektetők körében.
  • Most azonban sokkal megfontoltabb és megalapozottabb döntésekről van szó.

De térjünk rá magára a hírre, a Bloomberg beszámolója szerint az USA egyik meghatározó bankja, a JP Morgan úgy látja, hogy mintegy hatszáz milliárd dollárnyi befektetés érkezhet bitcoinba, a becslés érdekessége, hogy a bank elemzői szerint ahhoz, hogy ez valóban teljesüljön,

a biztosítótársaságoknak, nyugdíjalapoknak Európában és Amerikában mindössze a tőkéjük egyetlen egy százalékát kellene a kriptopénzbe fektetniük.

Kiemelik a MassMutual százmillió dolláros “fogadását” a bitcoin kapcsán, egy újabb remek hír, amiről mi is beszámoltunk. Kitérnek az arany szerepére is, itt is előkerült az a gondolat, miszerint a bitcoin akár “veszélyt” is jelenthet az arany szerepére, hiszen az intézményi befektetők érdeklődése a bitcoin iránt még csak most kezdődik.

Home

Az persze nagy kérdés, hogy meddig mehet el a bitcoin árfolyama, ha ez a jóslat valóra válik, az mindenesetre biztos, hogy lényegesen magasabbra juthat, mint ahol most jár. Az árfolyamtól eltekintve van azonban néhány nagyon fontos különbség az intézményi befektetők, a nagyvállalati készpénztartalékok elhelyezése, és a háziasszony típusú befektetések között:

  • Hosszútávra terveznek, években, akár évtizedes távlatban gondolkodnak.
  • A bitcoin esetében különösen jellemző, akár 30-40%-os korrekciók nem riasztják meg- és el ezeket a befektetőket, az előbbi gondolat, és professzionális rutin miatt.
  • Az előző ponttal szoros összefüggésben nincsenek gyenge kezek, nem adnak el automatikusan, amint mínuszba kerülnek, inkább várnak, kitartanak.
  • Ha egy háziasszony típusú befektető a saját szociális vagy professzionális környezetéből meggyőz valakit a bitcoin befektetetésről, az további kis összegű belépést jelent, ebben az esetben viszont további jelentős tőkét.

Néhány nap alatt összejött a Bitcoin vásárlásra szánt 650 millió dollár

De legyen elég ennyi spekuláció egyszerre, tanulságként fogadjuk el, hogy ha folytatódik az idén kialakult trend (divat) a nagybefektetők és nagyvállalatok körében, akkor 2021 igazán remek év lesz mindenkinek, aki akár csak egy kicsit is érdeklődik a bitcoin iránt. Arról nem is beszélve, hogy vajon milyen hatással lesz a -feltehetőleg- közelgő felfutás az olyan részterületekre, mint például a DeFi.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img