A héten érkezhet a walleteket szabályozó amerikai törvény

spot_img

Két hete olvashattatok arról, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztere regisztrációhoz kötné a walletek használatát és arra kötelezné a tőzsdéket, hogy csak nyilvántartott tárca címekre hajtsanak végre kiutalásokat.

A hétvégéhez közeledve több iparági szakértő is úgy nyilatkozott, hogy tudomásuk szerint ezen a héten kerülhet majd sor a tervezet benyújtására. A javaslat ellen nem csak a kriptós közösség tagjai, de több amerikai képviselő is felszólalt, akik szerint annak bevezetése olyan lenne, mintha minden bakjegyet nyomkövető chippel látnának el, ami súlyosan sértené az emberek személyes szabadsághoz fűződő jogait.

A területet erősen korlátozó törvény mostani bevezetése már csak azért sem lenne elegáns, mert a jelenlegi amerikai kormányzatot január 20-án a frissen megválasztott elnök stábja fogja váltani. Ugyanakkor nem is olyan messze tőlünk, éppen a múlt héten fogadtak el egy ehhez hasonló jogszabályt, ami 6 hónap múlva fog életbe lépni.

Habár ezek a korlátozások a teljes ágazat számára hátrányosak lennének, kifejezetten sok kérdést vetnének fel a feltörekvő DeFi szegmens kapcsán, ami szinte teljes egészében a harmadik felektől független működésre és a bárki által létrehozható, anonimitást is lehetővé tevő tárcákra épül.

Habár a felhasználók közötti tranzakciók korlátozására aligha lenne lehetősége a hatóságoknak, az ezek középpontjában álló nagyobb hitelező szolgáltatások és decentralizált tőzsdék ismert fejlesztőit már jogi eszközökkel kényszeríthetné együttműködésre a kormányzat. Az persze más kérdés, hogy ebben az esetben valószínűleg rövid időn belül megjelennének a sikeres DeFi appok anonim fejlesztők által készített forkjai, másolatai.

Az első korlátozásokkal kapcsolatos híradások megjelenésekor a Bitcoin erős korrekción ment keresztül és a 19 000 dolláros régióból egészen a 16 000 dolláros szintekig korrigált. A helyzet az azóta eltelt időszakban stabilizálódott, a bikák minden további visszaesést felvásároltak, a bitcoin árfolyama pedig a hétvégére ismét 19 000 dollár fölé emelkedett, amit alighanem a pénteki nap két rendkívül pozitív hírének is köszönhetünk.

Habár a fenti 650 milliós vásárlási fallal megtámogatva, a BTC-nek ismét komoly esélye lehet a 20 000 dolláros lélektani szint áttörésére, a walleteket korlátozásáról érkező esetleges hírek ismét elbizonytalaníthatják a befektetőket.

Piros nyíl: a walletek korlátozásával kapcsolatos hírek első megjelenése

Rövid távon a szabad szemmel is jól látható, 19 400 dolláros ellenállási szint áttöréséért érdemes szorítani, aminek tartós megtartása egyelőre még túl nagy falatnak bizonyult a bikák számára. Ami pedig a hosszabb távot illeti, azt mindenképpen érdemes észben tartani, hogy bár egyelőre még nem ismertek az új törvény részletei, semmi nem utal arra, hogy az illetékesek a kriptovaluták betiltását terveznék.

Míg korábban sokan tartottak attól, hogy mi történne, ha a világ országai megtiltanák a Bitcoin használatát, ez a kérdés mára lekerült a napirendről és helyét a szabályozott működés feltételeivel kapcsolatos viták vették át.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img