Tíz éve tűnt el Satoshi

spot_img

Különleges, vagy éppenséggel szomorú nap a mai, most van tíz éve annak, hogy utoljára “életjelet” adott magáról Satoshi Nakamoto, a Bitcoin alkotója, vagy az alkotók meghatározó szereplője. Azóta ő már nincs, legalábbis nem tudunk róla semmit, a munkája viszont velünk van, sikeresebb, mint valaha.

A Bitcointalk fórumról van szó, itt jelent meg az utolsó ismert bejegyzés Satoshitól, éppen a rendszer ellenállóképsségéről beszélt a DoS (Denial-of-Service) támadásokkal szemben. Mivel eddig leglalábbis nem tudtuk meg, hogy kiről van szó, ezért sokféle elképzelés született az évek során a legvadabbaktól a legkézenfekvőbbekig.

Van, akinek meggyőződése, hogy a kimagasló képességű fejlesztőt megölték, hogy pontosan ki, pontosan miért az persze sosem derül ki az erősen összeesküvés szagú, zavaros elképzelésekből, természetesen semmiféle bizonyíték nincs ennek kapcsán.

Vannak, akik jóval higgadtabb állásponton vannak, úgy vélik, hogy nem sokkal a Bitcoin indulása után az alkotó természetes halált halt, persze erre az elképzelésre sincs semmiféle kézzelfogható bizonyíték, legfeljebb az, hogy a rejtélyes alkotó felszívódott.

Olyanok is vannak, akik szerint Satoshi azért nem fedte, vagy fedi fel sosem a kilétét, mert ezzel is a kriptopénzek szellemiségét akarja erősíteni, nem szeretné, ha egyetlen, meghatározó, központi figurához lenne köthető a rendszer.

Bármi legyen is az igazság, az biztos, hogy sokan voltak 2010 óta, különösen az elmúlt pár év során, akik Satoshinak adták ki magukat, eddig még soha, senkinek sem sikerült bizonyítania, hogy valóban ő lenne a rejtélyes alkotó.

Schmittelte doktoriját az ál-Satoshi

Kirk kapitány is unja a kamu Satoshikat

De lehet, hogy így van jól, lehet, hogy valóban ez volt Satoshi célja, mármint az, hogy örökre ismeretlen maradjon, soha, senki se tudja meg, hogy ki is indította valójában a Bitcoint. A Bitcoin adott, lényegtelen, hogy ki hívta életre, az viszont biztos, hogy bármi legyen is a hosszútávú sorsa, komoly értéket jelent az emberiség történetében.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img