Ez a 12 éves srác jobb befektető, mint te

spot_img

…hacsak nem értél el legalább 43%-os hozamot a tavalyi évben. A Reuters is bemutatta annak a 12 éves fiúnak a történetét, akin keresztül egy érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet a dél-koreai média.

Kwoon Joon 2020-ban 43%-os profitot ért el, miután új hobbit talált magának és tőzsdei befektető lett. A srác üzleti vénájára néhány évvel ezelőtt derült fény, amikor a kisautók tologatása helyett, inkább az azokkal való csere-bere és kereskedés kezdte el foglalkoztatni.

Kwoon az évek alatt nagyjából 10 000 dolláros nyereségre tett szert a játékok kereskedésével, tavaly pedig megkérte a szüleit, hogy nyissanak neki egy fiókot egy befektetési portálon. Az üzleti hírek iránt érdeklődő fiú a globális tőzsdék márciusi összeomlása után látott egy olyan elemzést, ami szerint az elmúlt 10 év legnagyobb korrekciója egyedülálló lehetőséget jelenthet a beszállásra.

A srác a legnagyobb dél-koreai vállalatok, a Samsung, a Hyundai és a helyi Facebooknak megfelelő Kakao papírjaiba fektette a pénzét és bár az eddigiek alapján talán valami csodagyereknek tűnhet, a koreai lapok szerint Kwoon példája egyáltalán nem egyedülálló.

Egyes felmérések szerint az ország részvénypiaci forgalmának kétharmada rendkívül fiatal, gyakorlatilag tinédzser korú befektetőkhöz köthető, ami alapvetően két okra vezethető vissza.

Egyrészt a járvány miatt az otthonaikban ragadt és unatkozó fiatalok körében rendkívül népszerűvé váltak a különböző kereskedő alkalmazások, másrészt a vírus miatt, a világ egyik legmagasabb szintű oktatási rendszerével rendelkező országában is felütötte a fejét a munkanélküliség és sokan ekkor döbbentek rá arra, hogy a legjobb egyetemeken szerzett diplomáik sem jelentenek garanciát az elhelyezkedésre.

A statisztikák szerint a dél-koreai fiatalok 66%-a tanul tovább a középiskola befejezése után, de a diplomások negyede tavaly már nem talált magának állást a túlképzett dolgozókkal telített munkaerőpiacon. Kiábrándultságukban sokan próbálnak némi extra jövedelemre szert tenni a befektető appokkal, amíg kitalálják, hogy mihez is kezdjenek ezek után.

Az egyre könnyebben hozzáférhető tőzsdei szolgáltatások a világ más országaiban is kezdenek népszerűvé válni. A Yahoo tegnap közzétett felmérése alapján, 2021. januárjában az amerikai lakosság 28%-a vehetett magának valamilyen részvényt telefonos befektetési appok segítségével. Ezek közül sok már 1 dollár befizetésével is lehetővé teszi a vásárlást és a Yahoo szerint az emberek többsége nem is vitte túlzásba ezek használatát. Az érintettek több mint fele kevesebb mint 250 dollárt (~75 000 Ft-ot) fordított befektetésre, 15%-uk viszont 1000 dollárral (300 000 Ft-al), vagy azt meghaladó összeggel léphetett be a piacra.

A többség internetes fórumok, Youtube és TikTok videók alapján döntötte el, hogy milyen papírokat válasszon magának. A kutatás során visszakövetett válaszadók 72%-a mondta azt, hogy mióta édekeltté vált, igyekszik képezni magát ezen a területen, de akadtak olyanok is, akik ‘egyszer élünk’ felkiáltással mindenüket feltették egyetlen cég részvényeire.

Így roppantotta meg a Wall Street-et egy „csomó idióta” az internetről

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img