Binance
Összpontszám: 9.4 / 10

Regisztrálj az Binance oldalán a gombra kattintva: Regisztráció
Szerkesztőség értékelése
9.4 / 10
Felhasználók értékelése
5.39 / 10 (22 szavazat)
Támogatott fiat pénzek
Nem támogatja a fiat pénzeket
Szolgáltatások
Kétlépcsős azonosításPrivát kulcsot harmadik fél tárolja és hozzá is fér
Támogatott coinok
Hivatalos oldal:
Működést szabályozó országok:
Kína

A kriptopiacokra belépő kezdő felhasználó látszólag sok tőzsde közül válogathat, de valójában ezek között csak kevés megbízható akad. A Binance egy népszerű kínai hátterű tőzsde mely 2017 júluisában indult, de alig fél év alatt a legnagyobb tőzsdévé nőtte ki magát.

A tőzsde működése

A bal felső sarokban látható “Exchange” ikonra klikkelve választhatuk a kezdő(basic) és a haladó(advancecd) nézet között. Az igazat megvalva egyik sem mondható igazán felhasználóbarátnak és annak aki első alkalommal használja a platformot talán kicsit rémisztő is lehet. A két megjelenítés között egyébként alapvetően nincs túl sok különbség. Haladó módban az indikátorok segítségével mélyebb technikai analízisre van módjuk a hozzáértőknek, de erre vannak sokkal jobban használható oldalak is.

Hagyományos nézet:

Haladó nézet:

 

Regisztráció előtt ajánljuk figyelmedbe a Kripto Akadémia exkluzív ajánlatát: ha rajtunk keresztül regisztrálsz, 20%-al kevesebb jutalékot fizetsz a tőzsdének. Részletek ebben a cikkben.

Binance regisztráció és belépés:

A tőzsde használatához először is létre kell hoznunk saját fiókunkat. Ehhez mindössze egy email címet és egy jelszót megadnunk. Amennyiben napi 2 Bitcoinnál kevesebb összegben tervezünk kiutalni a tőzsdéről a további adatokat nem kötelező megadnunk. Ha viszont többet, akkor már a nevünket és egy igazolványunkról készült fotót is meg kell adnunk.

A tőzsdére jelenleg még nem lehet hagyományos pénzel befizetni, tehát valahol máshol (pl.: a Coinbase, LocalBitcoins) kell vásárolnunk Bitcoint vagy Ethereumot, amit Binance számlánkra átutalva meg is kezdhetjük a kereskedést.

A befizetéshez a fejlécben a Funds Deposits/Withdrawals ikonjára kell kattintanunk. A kívánt kriptopénz sorában a Deposit gombra klikkelve kapjuk meg a hozzátartozó számlacímünket ahová utalhatunk. Fontos hogy utalás előtt ellenőrizzük, hogy a megfelelő kriptopénzhez tartozó számát választottuk-e ki, mert ha pl. Ethereumot küldünk a Bitcoin számlánkra, annak a pénznek búcsút mondhatunk örökre.

Ha pénz szeretnénk kiutalni azt a Withdrawal gombban tehetjük meg és a felugró ablakban kell megadnunk a címzett számlaszámát.

Ha már rendelkezünk kirptopémzzel az oldalon, megkezdhetjük az oldal használatát. Ha akarunk kereskedhetünk rövidebb távú haszonért, vagy vásárolhatunk hosszabb távra is. A Binance bár nem a legnagyobb kínálattal rendelkező tőzsde, az itt elérhető jelenleg 150 féle kriptopénz lefedi a piac befektetésre érdemes részét. Új pénzeket egyébként heti rendszerességgel – sokszor gyakrabban is – adnak a kínálathoz.

Kereskedés

A továbbiakban a Binance egyszerűsített nézetét fogjuk használni. A kereskedő felület jobb felső sarkában láthatjuk a lehetséges kereskedő párokat, melyek jelenleg a Bitcoin (BTC), Ethereum(ETH), Binance(BNB) és Tether(USDT).

Ez azt jelenti, hogy egy adott kriptopénzt ezek ellenében vásárolhatjuk meg, vagy adhatjuk el. Ha számlánkra történő befizetéskor csak Bitcoinnal fizettünk be, akkor az ETH, BNB és USDT oszlopok számunkra egyelőre érdektelenek lesznek, viszont ha már vásároltunk és egy másik páron is megtalálható az adott kriptopénz, akkor azt eladhatjuk pl.: Ethereumért is.

A kereskedés legnagyobb része egyébként Bitcoinban történik, itt a legnagyobb a likviditás és itt elérhetjük az Binance által forgalmazott összes coint. A többi pár kínálata ennél sokkal szerényebb.

Ha kiválasztottuk a megfelelő párt, akkor alatta láthatjuk a megvásárolható kriptopénzek listáját.

A megfelelőre kattintva középen megjelenik a kriptopénz grafikonja, a bal oldalon pedig az aktuális rendeléseket tartalmazó lista. A felső részen piros színnel láthatjuk azokat az árakat, melyekért jelenleg az emberek hajlandóak eladni, míg alul zöld színnel, hogy éppen mennyiért vásárolnának. A középen lévő szám mutaja a legutolsó tranzakciót, a bekeretezett rész fölött pedig az aktuális ár dollárban kifejezett értékét is láthatjuk.

A vásárlásra(buy) és eladásra(sell) az oldal alsó felében található sorok kitöltésével van lehetőségünk.

Alapvetően kétféle módon hajthatunk végretranzakciókat. Az alapértelmezett limites vásárlás (limit order) csak akkor teljesül, ha az árfolyam egy előre meghatározott értéket ér el, míg a piaci áron történő vásárlás/eladás (market) azonnal, az aktuális áron megy végbe.

A harmadik Stop-Limit opció használata egy kicsit összetettebb, ezzel egy különálló cikkben fogunk foglalkozni.

Ha választottunk már csak két sort kell kitöltenünk. Az ár sorban (price) kell megadnunk azt az értéket, amiért vásárolni/eladni szeretnénk, alatta pedig a coinok darabszámát (ammount) adhatjuk meg.

Ha limites vásárlást választottunk, akkor a rendelésünk ezt követően lentebb, az Open Orders fül alatt fog megjelenni. Ez azt jelenti, hogy bekerültünk a megrendelőkönyvbe, de rendelésünk még nem telesült. Ha úgy döntünk, hogy mégsem szeretnénk végrehajtani ezt a tranzakciót, akkor a sor végén található Cancel gombbal visszavonhatjuk azt. Ennek használata ingyenes, ezért nem vonnak le tőlünk jutalékot.

Ha megtörtént a tranzakció, vagy ha a piaci áron történő vásárlást választottuk, akkor a megvásárolt kirptopénzünk meg fog jelenni a Funds Deposit/Withdrawal listában és akár azonnal tovább ki is utalhatjuk, ha úgy tartja kedvünk.

Jutalék

A Binance jelenleg 0.1% jutalékot von le minden végrehajtott kereskedelmi tranzakcióért. Akik rendelkeznek Binance tokenekkel, beállíthatják, hogy a rendszer ebből vonja le a jutalékot, ami ez esetben csak 0.05% lesz. Ez az ár még 20%-al olcsóbb lehet, ha ezen a linken keresztülsz regisztrálsz. Ezzel minden órában, a kifizetett jutalékaid 20%-át visszafizeti neked a tőzsde.

A tőzsdére való beutalás ingyenes, a kiutalás ára viszont változó. Ez mindig az adott kriptopénztől függ.

Biztonság

Bár csak nemrég indult, a Binance mégis az egyik legbiztonságosabbnak tartott tőzsde. A belépés engedélyezéséhez bekpacsolhatjuk az SMS értesítést és a kétfaktoros beléptetést is. Ezek egyszeri jelszavak, melyek segítségével a jelentősen csökkenthetjük annak esélyét, hogy számlánkat feltörjék.

2018 márciusában egyébként egy hekkertámadás történt a tőzsde ellen, melyet nemcsak megiúsítottak, de 250 000 dolláros nyomravezetői díjat is felajánlottak annak, aki érdemben segít a támadók nyomrakerítéséb.

Ügyfélszolgálat

Bár az ügyfélszolgálat felülete kissé puritán, a Binance ügyfélszolgálata a személyes tapasztalataink alapján az összes tőzsde közül a leggyorsabb. Panaszunkat a Support fülre kattintva tehetjük meg, melyre a választ emailben küldik meg számunkra. Az ügyintézés nyelve jeleneleg az angol, kínai koreai és japán lehetnek.

A Binance jövője

A Binance a legfrissebb hírek szerint Máltára költözik és ezt követően bevezethetik a hagyományos pénzekkel történő kereskedés lehetőségét is. A költözés bejelentését követően Málta miniszterelnöke személyes tweetben üdvözölte a tőzsdét.

https://twitter.com/JosephMuscat_JM/status/977115588614086656

Konklúzió

A Binance jelenleg köel 8 millió felhasználóval rendelkezik és a legnagyobb napi forgalommal rendelkező tőzsde, mely szinte minden felületen keresztül elérhető (Böngésző, Pc, Mac, Android, iOS). Bár nem tökéletes, jelenleg a szolgáltatásait és megbízhatóságát figyelembe véve a Binance a legjobb kriptopénz tőzsde.

Mindezek ellenére azt javasoljuk, huzamosabb ideig senki ne tartson jelentősebb értéket se itt se más tőzsdéken. Vásárlás után utaljátok ki őket saját tárcátokba.

10%-al olcsóbb lehet a Binance másik tőzsdéjén, a Futures-ön is a kereskedésed. Az alábbi cikkben leírjuk, hogy mit kell tenned, hogy érvényesítsd a kedvezményt:

Nálad is 10%-kal olcsóbb lehet a Binance Futures

Regisztrálj az Binance oldalán a gombra kattintva: Regisztráció