XTB
Összpontszám: 5.9 / 10

Regisztrálj az XTB oldalán a gombra kattintva: Regisztráció
Szerkesztőség értékelése
5.9 / 10
Felhasználók értékelése
- / -
Támogatott fiat pénzek
EURUSDHUF
Szolgáltatások
Kétlépcsős azonosításIntegrált tőzsdeTőzsdeMagyar ügyfélszolgálatCashPrivát kulcsot harmadik fél tárolja és hozzá is fér
Hivatalos oldal:

Az XTB egy Forex és CFD kereskedést lehetővé tevő bróker, ahol több mint 1500 féle részvény, hagyományos- és kriptovaluta, árucikk és Index közül választhatjuk ki a nekünk tetsző instrumentumot.

A tőzsdét Lengyelországban alapították X-Trade néven, de székhelye ma már Londonban található. Az XTB 13 országban nyújt kereskedelmi szolgáltatásokat és 5 nagyobb szabályozó testületnél rendelkezik működési engedélyekkel, melyek közül számunkra talán az európai CySEC a legfontosabb. A cég papírjait a lengyel tőzsdén is jegyzik, a helyi és nemzetközi követelményeknek megfelelően pedig rendszeresen vetik alá őket könyvvizsgálati eljárásoknak.

A XTB-n számlánk megnyitásának lépései világosak, maguktól értetődőek. A regisztrációs űrlap kitöltése után meg kell erősítenünk email címünket, majd megadnunk személyes adatainkat, aminek ellenőrzését követően máris birtokunkba vehetjük a platformot. Számlanyitáskor kétféle fiók közül választhatunk. A Standard kicsit magasabb spread értékkel, viszont jutalékok nélküli kereskedést tesz lehetővé. A Pro számlánál alacsonyabb a spread, de minden pozíció nyitásnál és zárásnál egy fix díjjal (3.5 EUR) terhelik meg a számlát, ami inkább a magasabb tételekben kereskedők számára lehet kedvezőbb ajánlat.

Be- és kifizetésre banki utalással és kártyával is lehetőségünk van, illetve Európa egyes részein a különböző e-szolgáltatások (PayPal, Skrill) is elérhetőek. Előny, hogy a platform kezeli a Forint alapú tranzakciókat is, így a valuta átváltásán nem veszítünk pénzt.

Az XTB a Befektetői Kártérítési Alap szabályzatának megfelelően, 20 000 EUR értékig felelősséget vállal a hozzá befizetett pénzekért. A kifizetési kérelmek teljesítése még aznap megtörténik, ha azt munkanapokon 13:00 óráig jeleztük, egyéb esetben pedig másnap számíthatunk annak beérkezésére. A kifizetés 100 EUR / 32 000 HUF felett ingyenes, az alatt némi díjat számít fel a cég. Befizetéskor érdemes figyelembe venni, hogy 300 000 Ft befizetése felett PLUS, 6 000 000 felett pedig VIP besorolást kaphatunk, ami különböző prémium szolgáltatásokra, például coachingra, profi elemzőkkel való közvetlen kapcsolatra és akár az általunk befizetett jutalék visszatérítésére is lehetőséget ad.

Az XTB böngészőből, a népszerű MetaTraderből és a saját maga által kifejlesztett xStation5-ből is lehetővé teszi a kereskedést. A profi kereskedők által használt MetaTrader 4 egy ma már teljesen hétköznapinak mondható gépen is elfut, de mi az xStation5 próbája során sem tapasztaltunk fennakadást irodai gépünkön. A program által támogatott 16 nyelv között a magyar is megtalálható, használatával pedig a Bloomberg által már többször is díjnyertesnek választott hírfolyamhoz is hozzáférhetünk, akárcsak az oldal szakértői által készített piaci analízisekhez.

Kezdők számára hasznosak lehetnek az XTB által kínált tananyagok is, amelyek lépésről lépésre vezetnek végig a kereskedés elméleti és gyakorlati alapelvein, akárcsak az ügyfélszolgálat, mely a nap 24 órájában rendelkezésre áll.

Az XTB előnye a hagyományos kriptotőzsdékhez képest, hogy lehetőséget biztosít a shortolásra is, vagyis az árfolyamok eséséből való közvetlen profitszerzésre. Ezt az áldaluk kínált CFD-s konstruckiók teszik lehetővé, amely így több kereskedési lehetőséget biztosít, ugyanakkor egyes sajátosságai miatt (pl.: tőkeáttétel) nagy veszélyeket is hordoz magában.

Bevezetés a kriptopénz alapú derivatívák világába: swapok, opciók, határidős ügyletek

Az XTB-n a kriptovalutákkal történő kereskedésre azok birtoklása nélkül, úgynevezett kriptovaluta CFD-ken keresztül adott a lehetőség. A CFD-k, a hagyományos tőzsdei befektetési módokhoz képest alacsonyabb jutalékokkal teszik elérhetővé a kereskedési lehetőségek széles tárházát. Bevezetésükre azért volt szükség, mert miként a kriptopénz vásárlás, olykor a hagyományosnak számító piacokhoz (nyersanyagok, indexek, bizonyos devizapárok) való hozzáférés is nehézségekbe ütközhet egyes emberek számára.

Maguk a CFD-k (Contract For Difference) olyan szerződések, amik nem az adott eszköz tulajdonjogára, hanem az azt helyettesítő szerződések vásárlása és eladása közötti időben létrejövő árfolyamkülönbözetre tesznek jogosulttá. Ha a kereskedő eltalálja a piac mozgásának jövőbeli irányát (ami lehet a jelenleginél magasabb, de akár alacsonyabb árfolyam is), akkor a CFD brókercég kifizeti a vásárlási és az eladási ár közötti különbséget, viszont ha téved, akkor levonják a számlájáról az összeget.

Az árfolyamesésre (shortolás) való spekuláció mellett, a CFD-k lehetőséget biztosítanak a Stop Loss és a Take Profit szintek egyidejű meghatározására is. A Stop Loss-szal meghatározható az a maximális kockázat, amit még hajlandóak vagyunk vállalni egy adott ügylet során, a Take Profit pedig ennek éppen az ellentéte: segítségével megadhatjuk azt a nyereség szintet, amit elérve automatikusan realizálhatjuk profitunkat. A kriptopénztőzsdék jelentős részén, ezen kilépési szintek egyidejű meghatározására még nincsen lehetőség, pedig ezek a hatalmas kilengések során nagy segítséget jelenthetnének a kereskedők számára.

Az XTB felhívják a figyelmet arra, hogy a kereskedés ezen módja nagy kockázatokat hordozhat magában. A piacok bizonytalanságai mellett, ebben a CFD-k egy másik jellegzetessége, a tőkeáttételes kereskedés is fontos szerepet játszik, ami lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók a befizetett pénzük többszörösének megfelelő tőkével kössenek üzleteket. Az európai CySEC szabályozásának megfelelően, a kriptopénz CFD-kre maximum 1:5 arányú tőkeáttétel köthető, tehát 1000 dollár befizetésével, akár 5000 dollár értékű pozíciók is nyithatóak, ami a hozzáértők számára jelentősen megnövelheti az elérhető profit nagyságát, a kezdőknél viszont sokkal gyorsabb és nagyobb arányú veszteségeket okozhat.

Az XTB kriptovaluta és hagyományos CFD-in keresztül elért jövedelem a szabályozott tőkepiaci ügyletek besorolása alá esik, aminek nyeresége után 15%-os adó megfizetésére vagyunk kötelezettek. Hátrányuk, hogy az általuk beszedett spread jutalékok magasabbak, mint a dedikált kriptotőzsdék esetén, viszont ezért cserébe szakértői elemzésekhez, anayanyelvű ügyfélszolgálathoz és a piac egy szélesebb spektrumához kínálnak hozzáférést.

Mivel a kriptotőzsdék többsége nem ad lehetőséget arra, hogy felhasználóik a csökkenő árfolyamokból közvetlenül is profitálhassanak, sem pedig arra, hogy egyidejűleg meghatározott profit/kockázat kilépési szinteket határozzanak meg, az XTB kriptovaluta CFD-i alternatívát jelenthetnek a rövid távú hasznot előtérbe helyezők számára. A mérleg nyelve azonban már a kriptotőzsdék, illetve a saját magunk által felügyelt walletek felé billen, ha hosszú távú befektetésként tekintünk kriptopénzeinkre, vagy ha elvi okokból fektettünk kriptovalutákba.

Értékelés
 • 10/10
  Kezelőfelület - 10/10
 • 6/10
  Ügyfélszolgálat - 6/10
 • 1/10
  Biztonság - 1/10
 • 7.5/10
  Be-és kifizetés sebessége - 7.5/10
 • 5/10
  Jutalékok - 5/10
5.9/10

Summary

A tőzsde felülete könnyű és áttekinthető használatot tesz lehetővé, de a kriptopénzek szellemiségével ellentétes, hogy a tulajdonosok itt csak derivatívákkal kereskedhetnek és nem birtokolhatják a megvásárolt kriptopénzeket.

Sending
User Review
0/10 (0 szavazat)
Regisztrálj az XTB oldalán a gombra kattintva: Regisztráció
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel