Ethereum( ETH ) $3,290.61

Piaci részesedés $395,106,198,371
Napi forgalom $6,211,547,307
Forgalomban lévő mennyiség 120,070,963
Algoritmus Ethash
Konszenzus PoW
Árfolyam

Árfolyam

Mi az Ethereum?

Bár a kriptopénz szó hallatán a legtöbben a Bitcoinra gondolnak, a blokklánc technológia jócskán túlmutat új digitális fizetőeszközök létrehozásán. Valójában a Bitcoin csak egy a több száz féle alkalmazásból melyek erre épülnek.

A blokklánc elméletileg sok mindenre kínál megoldást de ezek létrehozása komplex hátteret igényel. A fejlesztőknek többek között programozói tudásra, kriptografikus és matematikai ismeretekre van szükségük. Az Ethereum létrehozásának célja, hogy mindezt egyszerűbbé tegye és a problémák leküzdéséhez megfelelő felületet biztosítson.

Az Ethereum – bár digitális fizetőeszközként is felhasználható –  egy olyan blokkláncra létrehozott fejlesztői felület, amely segítségével okos szerződéseket és decentralizált alkalmazásokat lehet létrehozni. Maga az Ethereum pedig arra szolgál, hogy a hálózaton futtatott alkalmazások üzemanyaga legyen, tehát készpénz helyett ezzel honorálják a rendszert üzemeltetőket.

Az Ethereum kapcsán az egyik leggyakrabban használt kifejezés, az okos szerződés. Ez egy olyan programkód amellyel egy előre megírt szabályrendszer alapján lehet biztosítani bármilyen tranzakciót, tulajdonjogot, hozzáférést, gyakorlatilag bármit amire egy hagyományos értelemben vett szerződésben is rögzíteni lehet. A különbség, hogy egy okos szerződésbe utólag nem lehet belenyúlni, utólagosan egyik fél sem változtathat az abban meghatározott feltételeken, önkényesen senki sem módosíthatja azt valakinek a javára. A kód törvény.

Az okos szerződések mellett, az úgynevezett decentralizált alkalmazásak (dApp) fejlesztésének lehetősége teszi a fejlesztők számára különösen vonzóvá az Ethereumot. Egy ilyen dApp lehetne például a Bitcoin is, vagyis többek között létrehozhatóak vele digitális fizetőeszközök, de gyakorlatilag bármilyen más szolgáltatás megalkotására is alkalmasak.

Linkek