Hittan leckék kezdő és haladó bitcoin befektetőknek.

spot_img

„Te miben hiszel?” – szól a klasszikus mondás, amit kripto pénzek terén lehet úgy is érteni, hogy melyik kriptot favorizálod (elég itt pl. a Bitcoin Cash – Bitcoin „háborúra” gondolni), de azt is lehet mondani, hogy „Kiben” vagy pontosabban „Kinek” hiszel?

A kripto pénz szcéna folyamatos változásban van, az igazság  harcol a valótlannal, a pletyka a ténnyel, az  optimizmus a pesszimizmussal. A piaci manipulátorok hatékonyan végzik a munkájukat, áramlik a jó öreg FUD, szóval tényleg nehéz megmondani,  hogy mi is a valódi és mi a hamis?

A múlt héten akár ki is végezhették volna a bitcoint, hiszen volt ott minden: a hazugságoktól az élő közvetítésig az amerikai Szenátusból bezárólag.

Dobd be egy több millió dolláros hackelés hírét a jónép közé és garantáltan megrángatod a bitcoin árfolyamát.

A múlt hét és a mostani is visszatérő pletykákkal kezdődött.

Kína tiltja a bitcoint – igen, újra. Nem csak ezt, de a bányászatot is. Lassan már úgy néz ki, hogy a levegővételt is. Aztán csak kiderült, hogy a történet hamis híreken alapul, de ez mit sem számít  az internet világában, hiszen a story nem állt meg itt, kötelező köreit futja még néhány kisebb internetes oldalon.

Olvastam a… Hol is?

Ahogy korábban is írtuk: nagyon nem mindegy, hogy hol olvastad.

Vagy ha olvastad is valahol, akkor olvass utána és ellenőrizd máshol is. A fenti hír például egy első rendű csalás volt, amely egyértelműen kísérletet tett a kripto piac shortolására.

 „ A hamis e-mailek küldőinek az volt a célja, hogy pletykákat és pánikot terjesszenek el, abban  a reményben, hogy manipulálják a bitcoin árfolyamát, miután short pozíciókat vettek fel a bitcoin határidős piacán”

– mondta Leonhard Weese, a hong kong-i Bitcoin Szövetség elnöke.

A hamis hírek kiszűrése csak egy dolog, de mi a helyzet a valóban megtörtént eseményt tartalmazó hírekkel?

Tudjátok, ez az a fajta ferdítése az igazságnak, amikor van a mondandó tartalmában igazság, csak éppen nem úgy, nem akkor, nem azokkal és nem azzal az eseménysorozattal történt meg, ahogy előadják a storyt.

Jogászként meg tudom erősíteni, hogy néha nem egyszerű történet az igazság kibogozása és bizony bíró legyen a talpán, akit a felek előadásai nem visz félre, vagy nem vezet meg, mert abban ne legyen kétségünk, hogy megpróbálják azt – mondjuk a perbeli – ellenérdekelt felek.

Kinek hiszel, amikor előre jelezik Neked a bitcoin jövőbeni árfolyam mozgásait?

Főleg akkor, amikor éppen két nagyon különböző forrás adja elő az árfolyamra vonatkozó meglátásait, de úgy, hogy az egyik egy pesszimista, a másik nagyrészt optimista forgatókönyvet tár eléd.

Eközben egy központi bankár éppen újra bedobja Neked, hogy a bitcoin az bizony ponzi és olyan pénzügyi katasztrófa felé viszi a világot, ami még nem volt. A technikai elemzés japán gyertyái viszont az elkövetkező időkre egy nagyon kedvező árfolyammozgást vetítenek előre.

Kire hallgatsz? A fundamentális alapoknak vagy a technikai elemzésnek adsz majd igazat? Esetleg egyszerre figyeled a kettőt?

A Weiss féle értékelés (C+ a bitcoinra) fog jobban lelombozni vagy az, hogy Dél-Koreában adóztatni akarják a kripto profitot, még ha ez és még más dolgok nem is tetszenek az ottani állampolgároknak.

Bizonyára nem kerülte el a figyelmedet az oldalunkon található „Okosan kockáztass” szekció.

Igen, létezik olyan, hogy kalkulált kockázat, kockázat kezelés és kockázat menedzselés.

A kockázatelemzés  a lehetséges kockázatok azonosítására, csoportosítására és értékelésére szolgál, mely során a kockázatok bekövetkezési valószínűségét, okozott hatását, illetve a kockázat bekövetkeztének elkerülésére, illetve hatásának csökkentésére teendő intézkedéseket vizsgálják. Szóval létezik már ilyen lehetőség, ismerjük már ezt a technikát. De!

Ez azonban nem mentesít Téged az alól, hogy „megcsináld a saját házi feladatodat”, ami abból áll, hogy igyekszel figyelemmel követni a híreket, a hírek mögött álló tényeket, bekövetkezett eseményeket és megpróbálod azok értékelését szétválasztani az értékelendő eseménytől.

“Sad but true”, de a helyzet az, hogy ingyen ebéd nincs és ebéd is csak akkor vár Rád, ha megcsináltad a házidat.

Írta: dr. Varsányi Károly

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img