Nyomul a sötét oldal…

spot_img

Többször és több helyen megírtam már, hogy maga a bitcoin nem (csak) egy pénz vagy egy fizetési rendszer, vagy egy olyan platform, ami hozza a programozható pénz fogalmát (lásd még: Rootstock) , mert ennél jóval több.

Azon túl, hogy a bitcoinnak részvény és készpénz jellege is egyszerre van, egyúttal egy ún. teal szervezet is, de lehetne akár globális tartalék valuta is megfelelő elfogadottság esetén.

Ha a bitcoinra azt mondjuk, hogy egy eszköz, akkor talán nem állunk messze a valóságtól.

Mindenki másra használja, mindenkinek más a rövid és hosszú távú célja vele és mindenki mást remél tőle.

Nem titok, hogy bizony a szervezett bűnözés figyelmét is felkeltette már, legyen az orosz vagy egyéb nemzetiségű.

Bizony-bizony még az is elmondható, hogy a bitcoin és az egyéb kripto pénzek azoknak a politikai csatározásoknak is a részei, amiket az Egyesült Államok, Oroszország és Kína vív egymással. Ebben a “háborúban” pedig pofonokat adnak és kapnak a felek, nem is lehet ez másképp.

Ettől függetlenül tiltani még nem kell, hiszen ezzel az erővel a bűncselekmények elkövetéséhez használt készpénzt, autót és mobiltelefonokat is lehetne tiltani.

Ha valós társadalmi igényt elégít ki (internet of money, money of internet) akkor van rá kereslet, függetlenül attól, hogy rossz célokra is használják.

A bitcoin újra és újra a hírekbe kerül a szervezett bűnözés kapcsán is, ilyen a dolgok rendje.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azt állítja, hogy a Bangkokban nemrégiben letartóztatott orosz nemzetiségű Szergej Szergejovics Medvegyev az Infraud csoport egyik alapítója és második számú tagja.

Ez a csoport arról hírhedt, hogy tevékenységi köre a nemzetközi számítógépes bűnözés.

A csoporthoz tartozó dark webes piacteret „lefoglalták” és offline-ná tették (lásd még: btc-e.com)

A jelentések szerint letartóztatása idején, Medvegyev több mint 100.000 bitcoint birtokolt.

Medvegyev 6 évvel ezelőtt menekült Thaiföldre ismeretlen körülmények között.

A 36 éves férfi Bangkokban élt  és az amerikai FBI-val folytatott együttműködés után a thai Crime Suppression Division (CSD) azonosította be és fogta el.

A CSD igazgatója, Nathapol Ratanamongkolsak kijelentette, hogy “Az Egyesült Államok a thai rendőrségtől kért a segítséget és a rendőrbiztos 2017 év végén utasította a bűnmegelőzési osztályt, hogy folytassa le a nyomozást ebben az ügyben.”

Medvegyevet a sukhumvit-i lakásán tartóztatták le, a letartóztatásban 30 CSD-s nyomozó és rendőr vett részt.  A CSD nyomozói számos dokumentumot és egy notebook számítógépet foglaltak le Medvegyevtől.

A thai hírügynökség, a Bangkok Post, beszámolt arról, hogy “az idén február 2-i letartóztatás során szerzett bizonyítékok alapján Medvegyev több mint 100.000 bitcoin birtokában volt, ami akkoriban körülbelül 800 – 900 millió dollárt ért.

Thajraj Nhongharnpitak, Thaiföld Központi Nyomozó Hivatalának (CIB) vezetője elutasította azt a kérést, hogy  a művelettel kapcsolatos további részleteket közöljék, kijelentve, hogy ez egy nemzetközi rendőrségi ügy és hamarosan több információ kerül nyilvánosságra.

A CIB szerint az Infraudot 2001-ben hozta létre Medvegyev és Szvjatoszlav Bondarenko Ukrajnában.

Az Infraudot a hitelkártya-csalás egyik fő csomópontjaként írták le és az amerikai források szerint az Infraud-hoz köthető piactér  “a világméretű számítógépes bűnözők elsődleges egyablakos ügyintézésének volt a helye”.

A letartóztatási akció során több mint egy tucat különböző országban kapcsoltak le 18 Infraud tagot és ezt megelőzően még 32 – az Infrauddal kapcsolatba hozható – személyt is elfogtak.

Ez a hír is csak a fenti gondolatmenetet erősíti meg a bitcoin kapcsán, hiszen az van, akinek a bűnözői tevékenységéhez, míg másoknak a “middle man”-ek és egyéb „intermediaries”-ek kikapcsolásához nyújt segítséget.

Forrás: itt

Fordította: dr. Varsányi Károly

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img