Elválsz tőlem? A kriptoról ne feledkezz meg!

spot_img

A következő hírt magam is mélyen át tudom érezni, egyrészt azért, mert én is elváltam, másrészt, mert nálunk is terítékre került a kripto pénz történet.

Természetesen nem a volt feleségem indítványozta anno, hogy „tegyünk pénzt” a kriptokba, de tagadhatatlanul jól járt vele. 85.000 Ft körüli összeget tett bele a saját részéről és 1 millió forinttal szállt ki belőle, igaz betudással a közös lakásunk kapcsán.

Nekünk szerencsénk volt, mert meg tudtunk állapodni (nem fogok a Gyermekeim anyjával szórakozni) és azóta is jó a kapcsolatunk. Azonban nem mindenki mondhatja el ugyanezt magáról.

Önmagában a válás sem az a szórakoztató műfaj, ha a felek nem tudnak megegyezni azokban a kérdésekben, amiben családjogilag meg kellene. Ha viszont még kripto is keveredik a megosztandó vagyoni tételek közé, akkor aztán mindenki másképp emlékszik.

Egy brit ügyvédi iroda azt állítja, hogy jelenleg három ilyen válási ügyük is van ahol a kripton is megy a harc, ezekből az egyikben mintegy 850.000 dollár értékre becsült digitális devizán marakodnak a felek.

Csak idő kérdése volt egyébként, hogy a kripto pénz bekerüljön a válásokról  szóló hírek közé.

A Royds Withy King nevű brit ügyvédi iroda sajtóközleménye szerint jelenleg 3 különálló és nagy értékű válási ügyben járnak el, ahol a kripto pénzek megosztása is a vitatott kérdések között van.

Hogy, hogy nem, de mind a 3-ban az volt a szcenárió, mint nálunk, hogy a volt férjek javasolták a kriptoba ( BTC, LTC, XRP, ETH) fektetést  és most úgy érzik, hogy a volt asszonyaik nagyot akarnának rajtuk nyerészkedni.

A legérdekesebb eset azé a volt házaspáré, ahol 2016. novemberében eszközöltek egy 80.000 fontos kripto befektetést a férj javaslatára, amelyet aztán 2017. decemberében 1 millió font értékre becsültek és még jelenleg is 600.000 fontot (840 ezer dollárt) ér.

Az ügyvéd cég partnere arról beszél, hogy a kripto pénzek a “nyomon követhetőség rémálma” azokban az esetekben, amikor a házastárs nem hozza nyilvánosságra a vagyoni eszközeit.

Persze úgy van ez, hogy, ami az egyiknek rémálom az a másiknak álom, valamint ne feledkezzünk el a kockázatokról sem.

Ahogy korábban a az egyik internetes oldalon is olvasható volt:  „A jó fej volt férjek megengedik a volt feleségüknek, hogy megtartsák a férjezett nevüket és vihetik a kripto vagyon felét is. A praktikusabbak viszont mindent Moneroba vagy egyéb anonim kriptoba tesznek és a volt asszony futhat a pénze után”.

(Akkor én ezek szerint büszke lehetek magamra, hogy a jó fej kategóriába tartozom? Mielőtt bárki le lúzerezne megismétlem: jóban vagyok az ex feleségemmel).

Jó tudni, hogy Magyarországon és számos európai országban a házassággal ún. házastársi vagyonközösség  jön létre, melynek értelmében a házastársak osztatlan közös tulajdona lesz mindaz, amit a házassági életközösség fennállása alatt együtt, vagy külön-külön szereztek. 

Ez a gyakorlatban az 50-50%-ot jelenti egy válás esetén minden – a házasság alatt szerzett – vagyon kapcsán. A magyar jog ugyanis egyenértékűnek ismeri el a Nőknek a háztartásban és a Gyereknevelés kapcsán végzett munkáját.

(Lehet  persze azon polemizálni, hogy mennyire igazságos a gyerektartás, akkor, ha a válókeresetet a nő adja be, de tény az, hogy a hitbér intézményét régebben is ismerte a jog rendszerünk és tény az is, hogy angliai pályafutásom során hallottam csúnya válásokról, mert ott sem a férfiaknak lejt azért a pálya. )

Fő szabály szerint tehát a házassági vagyon közös, azonban ennek a  közös vagyonnak nem részei azok a vagyontárgyak, (valamint a terhek/tartozások), amelyek különvagyonnak minősülnek.

Hatályos Polgári Törvénykönyvünk értelmében a különvagyonhoz a vagyonközösség létrejöttekor már meglévő vagyontárgy, illetve a házastársi vagyonközösség fennállása alatt az egyik fél által örökölt vagy részére ajándékozott vagyontárgy és részére nyújtott ingyenes juttatás tartozik.

Például a házasság kezdetekor már meglévő lakás vagy autó lehet ilyen.

Mi lehet tehát a megoldás egy ilyen helyzetben?

Egyrészt jó ötlet lehet a házasság előtt ún. házassági vagyonjogi szerződést kötni, ahol már a házasulandók a házasságkötés előtt rendezhetik a vagyoni viszonyaikat. Ilyenkor a törvény rendelkezéseitől eltérően határozhatják meg azt, hogy mely vagyon kerüljön a közös vagyonba, melyik maradjon a különvagyon része.

Másfelől pedig a kripto vagyon értékénél jó megoldás lehet egy előre rögzített árfolyam (ez történt nálunk) válás esetére vagy, ahol véleményem szerint érdemes nagylelkűnek lennie a volt férjnek, de csak akkor, ha töretlenül hisz abban, hogy az esetleg nála maradó kripto vagyon többet fog érni a jövőben, valamint olyan megállapodást aláíratni a volt feleséggel, melyben az lemond a későbbi igényérvényesítésről mondjuk az emelt árfolyam alkalmazása miatt.

Írta és fordította: dr. Varsányi Károly

Forrás: itt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img