YouTube vs. kriptopénzek

spot_img

Az utóbbi években egy érhetetlenebb húzásokkal és kritikán aluli, vagy nem létező kommunikációval idegeníti el a YouTube a saját, kiemelt tartalomgyártóit. Itt az esély a kriptós monetizációra való átállásra, vagy akár a YouTube trónfosztárásra?

A Bart Baker-ügy

A napokban jött velem szembe a 10 millió YouTubefeliratkozóval rendelkező Bart Baker esete. A tag híres zenék paródiáit gyártja a csatornájára és kellemesen aktív rajongótáborral rendelkezik. Ahogy az eseményekből kivettem, az lehetett a bökkenő, hogy a paródiákban nyilván néha elszáll egy-egy káromkodás vagy szexuális töltetű szó.

0223 youtube kriptopénzek monetizáció
A fél paródia a csaj alakjáról, melleiről, néha a mellbimbójáról szól

Nem ismerem a YouTube legfrissebb irányelveit, meg hogy a kiemelt tartalomgyártóiknak milyen elveknek és miért kell megfelelniük, de sejtem, hogy Bart sem. Ugyanis Bartot szó nélkül kizárták a kiemelt státuszából és elkezdték demonetizálni a komoly befektetéssel gyártott videóit.

Egy ilyen minőségű tartalmat gyártó videós már nem, hogy napi 8 órában, de szerintem napi 14-ben a csatornájával és a brandjével foglalkozik. Rondán boríthatja a bilit, ha nem tud előre tervezni a bevételeivel, mert így borul a tartalomterv is.

Aztán a tag kitalálta, – mivel gondolom megkeresték a Brave-től – hogy elkezdi promózni a böngészőt:

Brave böngésző és BAT (Basic Attention Token)

Katt a képre és nézd meg magadnak!

A Brave egy új böngésző projekt, értékajánlata az, hogy gyorsabb és biztonságosabb böngészési élményt nyújt a mindenféle reklámok, követőkódok és scriptek blokkolásával. Én legalább fél éve használom Androidon az appot, és kifejezetten kedvelem, olyannyira, hogy mobilon már nem is használok Chrome-ot.

Ez már magában nagy szám, de a projekt apja és anyja egy személyben az a Brendan Eich, akinek a Netscape-et (!), aztán a Mozilla Firefox böngészőt köszönhettük nagyjából a kezdetektől  2014-ig.

Az újdonság a mostani böngészőkhöz képest az, hogy a saját kriptopénzük, a Basic Attention Token (BAT) intergrálva van, és hirdetések helyett tudunk az általunk látogatott oldalaknak és tartalomgyártóknak csorgatni egy kevés kriptót minden egyes látogatáskor. Még szokni kell ezt a fajta támogatási modellt, (főleg magyar fejjel) de sokkal inkább adok dollártöredékeket a kedvenc oldalaimnak és csatornáimnak ahelyett, hogy folyton a k*rva reklámokat kelljen néznem.

0223 youtube kriptopénzek monetizáció 3
Az asztali Brave böngészőm fizetési felülete Wallet-tal, 10 tokennel. Egyedül azt nem tudom, hogy hogyan működik, de hamarosan ennek is utánajárok

Veszélyes terepen a YouTube

Vissza Bart-ra, aki elkezdte promózni a Brave-et a social felületein. Egyszercsak arra lett figyelmes, hogy a videó nem jelennek meg a feliratkozóinál, aztán 1-2 videója random törlésre is került, rögtön a feltöltés után. A srác – ismétlem ez egy magyarországnyi követővel rendelkező tartalomgyártó – felvette a kapcsolatot a supporttal, hogy mégis mi van:

0223 youtube kriptopénzek monetizáció 4
A nevét nem képesek eltalálni 10 millió feliratkozóval

A válasz szerint nyilván minden a legnagyobb rendben van, kérjük haladjanak tovább.

A YouTube (Google) most megingathatatlannak tűnő helye szerintem nagyjából úgy változhat meg akár hónapok alatt, mint ahogy a BTC árfolyama 20.000-ről. Ha a fiatalok azt kezdik érezni, hogy ez gáz, egy pillanat alatt oda a piacvezető pozíció és a pofátlan mennyiségű bevétel.

Márpedig a fiatalok azt fogják csinálni, amit a kedvenc tartalomgyártóik kérnek tőlük. Bart például azt kéri, szedjék le a Brave-et. Szervez mellé nyereményjátékot és el is mondja rendszeresen, miért jobb ez a böngésző, mint a többi. Minden valódi letöltés után 5 dollárt kap, ami meglepően sok pénz. A BAT integrciójával ráadásul közvetlenül a rajongóktól kaphatnak a gyártók kisebb-nagyobb összegeket, pont úgy, ahogy az már a Twitch-nél bevált. Ja, mellesleg a Twitchet pár napja már többen nézik Amerikában, mint a CNN-t.

A Google hallgatózik és mindent tud rólunk. A szokásainkból, érdeklődésünkből csinál pénzt úgy, hogy még a pofánkba is dörgöli reklámok formájában. A Brave pedig pontosan ezekre a problémákra kínál megoldást. Az egymillió dolláros promóciós kampányáról itt olvashatsz többet.

Ha érdekel a Brave és a BAT témája bővebben, jelezd hozzászólásban és megnézem, mit tehetek az ügyben! 😀

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img