A hely, ahol 15.000 GPU dolgozik

spot_img

Leonding, egy kisebb ausztriai város Linz mellett, mára pedig Közép-Európa legnagyobb kriptovaluta bányájának üzemeltető központja lett.

Rengeteg hír kering az interneten óriás bányákról, cégekről, akik giga-bányákat üzemeltetnek. A Bitmain-en, illetve a már jól ismert Genesis Mining bányafarmján kívül senkinek nem sikerült eddig bizonyítania az igazát, mind a mai napig. Aztán elérkezett február, amikor meghívást kaptunk az Apollon Core által üzemeltetett farmhoz. Kellemes meglepetés ért minket amikor láthattuk, hogy valóban, tőlünk nem is olyan messze, de létezik egy 15.000 kártyából álló rendszer.

Az említett vállalat informatikai szolgáltatásaiért a bitTex IT Solutions nevű vállalat felel, akiket kifaggattam a terveikről, és megtudhattuk azt is, hogy honnan indult a cég, és most hol tartanak. A fiatal tulajdonosok büszkén válaszoltak kérdéseimre.

“Az ötlet 2016-ban született Simontól és tőlem. Simon eljött hozzám azzal a céllal, hogy aktívvá váljon a bányászatban és a blockchainben. Sokat dolgoztunk a garázsunkban, Eferdingben, és felállítottuk az első egységeket.” – mondta Daniel Hattmannsdorfer, akik Simon Ehrenmüllerrel együtt alapították közös vállalatukat és mint megtudhattuk, nem máshonnan indultak, mint a szokásos sikertörténetek szimbolikus tárgyaként szolgáló garázsból.

Mondanom sem kell, hogy nem kisebb cégek indultak már a saját garázsukból, mint a Google, az Amazon, az Apple, a Disney, és még talán Mark Zuckerberg nagy találmányát, a Facebook-ot is ide sorolhatnánk, bár az egy kollégiumi szobából indult, mégis átütő sikereket ért el.

Következtek a szakmai kérdések, amire mindenki kíváncsi lehet, aki olvassa a bejegyzést, kérdeztem a teljesítményről, amire meglepő számokkal válaszoltak:

“Jelenleg 15.000 grafikus kártyát működtetünk, amelyek körülbelül 400 GH-t termelnek az Ethereum blokkláncon és körülbelül 3,5 mW/óra az áramfogyasztás. Építettünk egy részt egy csarnokban (jelenleg 6.000 db kártya működik ott), ahol a hűtési kapacitás 800 kW/óra volt nyáron, viszont jelenleg is 350 kW/óra fogyasztást igényel a hűtés. A bányatérben a hűtési rendszer energiafogyasztása a teljes fogyasztást ~20%-al emelte meg. Ezzel ellentétben a konténerek hűtése a teljes villamosenergia felhasználás 6-8%-át teszik ki.”

Fotó: Bakacsi Márk

Ebből is megtudhattunk egy értékes információt, ami nem más, mint az, hogy egy zárt térben a levegő folyamatos cseréjével nagyobb hatékonysággal hűthetjük a gépeinket, mintha klímát használnánk egy nagyobb térben, ahol a levegő könnyen beszorul. A további beszélgetésünkben az is kiderült, hogy a konténerekben nem használnak klímát, csak egy levegő cserélő rendszer dolgozik a folyamatos hűtésen, ami 2 perc alatt képes kicserélni a teljes légtömeget. Érdekes volt látni, ahogy a hideg levegőt megtörve áramlik ki a forró levegő a konténerek alján, amikben konténerenként 720 db GPU dolgozik. A levegő alul áramlik be egy szűrőn át és a fémdoboz alján is távozik, így kiküszöbölve a beázást.

Fotó: Dancs Róbert

Izgalmas élmény volt egy ekkora bányában járni, látni a fiatal vállalkozók lelkesedését. A pénzkereseten túl abban is hisznek, hogy egy fontos, pozitív változás részesei lehetnek a világban.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img