Waltonchain botrány: -30% nyolc óra alatt

spot_img

Az utóbbi két napban a Waltonchain (WTC) árfolyama meredek esésbe kezdett. Az ok: egyetlen félresikerült tweet a projekt hivatalos felületén. Az eladási hullám során 30%-os volt a legnagyobb csökkenés. A bejegyzésben átnézzük a zuhanás hátterét, ejtünk néhány szót a Waltonról, végül szó esik a befektetői bizalom kérdéséről a kriptopénzek piacán.

Nagyon kellemetlen

Az történt, hogy a Walton Valentin-napi community nyereményjátékot szervezett tízezer USD értékben, fejenként vagy 2.14 vagy 21.4 WTC-t sorsoltak ki, akkor még 22$ árfolyam körül. Röviddel a sorsolás után aztán ez történt:

0302 waltonchain nyereményjáték 1
Katt a képre a nagyobb méretért!

„ÚRISTN! Nem hiszem el, hogy nyertem! Köszönöm Walton csapat! Csak így tovább!! rakéta!!4” Mindezt a hivatalos twitter fiókjuk posztolta. Azonnal totál egyértelmű volt, hogy a fiók valamelyik kezelője nyert a játékon, csak elfelejtett kijelentkezni. Az ismerősei biztos gratuláltak volna neki, így viszont okozott a WTC-nek egy legalább 50 millió dolláros buktát.

Még az is lehet, hogy hosszú távon ez a hiba sokkal többe fog kerülni a projektnek. A Twitteren és a Redditen a kommentelők nagyobb része tajtékzott az idegtől, egyenesen átverésnek titulálva a projektet. Mások pedig kifejezetten örültek a leárazásnak.

Mi az a Waltonchain?

A Waltonchain 2016-ban, kínai és dél-koreai fejlesztők szerelemgyerekeként indult útjára, céljuk az ellátási láncok szervezésének és működtetési hatékonyságának megreformálása, RFID chipekkel és nyilván blockchain technológia alkalmazásával. A tech látszólag remek, a csapat hasonlóan, a probléma pedig tudjuk, hogy valós és égető. Bővebben ebben a bejegyzésben tudsz tájékozódni, ha érdekel.

0302 waltonchain nyereményjáték 2
Katt a képre a nagyobb méretért! A jobb szélen látható meredek zuhanás a mostani eset következménye

Az tőzsdei kereskedés indulása után láthatóan szép pályát futott be az árfolyam: 0.6$-ról egészen 43$-ig emelkedett (70-szereződött) a januári összpiaci mészárlás előtt. Én személy szerint valahol 7$ körül szemeztem vele, aztán végül a folyamatos kínai FUD miatt úgy gondoltam, van már elég kínai kitettségem, ezt elengedem.

A projekt egyébként az én érzésem szerint folyton szem előtt van, youtuberek rendszeresen beszéltek róla, rengeteget lehet különböző felületeken olvasni az újabb együttműködéseikről. Ezek hatására nekem a mentális coinmarketcapen az OmiseGO és Lisk kategóriájába tartozik a WTC. De még az én fejemben is, aki folyamatosan követem a híreket, szöget ütött ez a mostani eset.

A befektetői bizalomról

0302 waltonchain nyereményjáték 3
Katt a képre az eredeti tweetért!

A szerintem korrekt formában közzétett hivatalos bocsánatkérésben elismerik a hibát. A problémát az okozta, hogy a nyereményjátékból nem zárták ki a saját dolgozóikat, ezért mikor a twitter fiók kezelője nyert a nyereményjátékon, izgalmában (40 dollárt nyert) a rossz oldalon osztotta meg az örömét. Azt ígérik, hogy az eset után kiveszik az embert a nyertesek közül, és a jövőben nem engedik, hogy belsősök is részt vegyenek a hasonló játékokon.

Azt megértem, hogy más nyilatkozatot nem igazán tud tenni, de ez így, ennyi tartalommal nekem nagyon kevésnek tűnik. Az, hogy egy félmilliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező cég ilyen elképesztő PR hibát ejtsen, több kérdést is felvet a projekt jövőjére vonatkozóan. Ha ilyen alap dolog nem jut eszükbe, hogy kizárják a saját embereiket egy nyereményjátékból, akkor hogy bízzam rájuk a pénzemet? Milyen hibák lehetnek ott még? És mindezt úgy mondom, hogy azt feltételezem, hogy igaz amit írnak. Ha nem lenne igaz, akkor az embereik közül néhányan direkt átverik a közösséget, ami meg katasztrófa a szervezetre és a cégre nézve.

Egy sokkal komolyabb és transzparensebb nyilatkozatra lett volna szükség, ami valóban megnyugtató. Ugyanis a WTC-nek vannak konkurensei a piacon szép számmal. Közülik egy a szintén Kínához köthető Vechain, akik az utóbbi időben a Top20-ba tornázták magukat, a napokban rebrandeltek, stakelhető a coin és egy BMW együttműködést is belengettek.

Mi a véleményed az esetről? Ennek ellenére még fektetnél WTC-be? Beszéljük meg a Fórumban!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img