Növekvő kazahsztáni érdeklődés a kriptopénzek iránt

spot_img

Tavaly októberben volt hír, hogy a kazah Astana International Financial Center (AIFC) együttműködést kötött a máltai székhelyű Exante nevű céggel arra irányulóan, hogy egy fiat pénz alapú állami digitális pénzt fejlesszenek ki.

Akkor az is kiderült, hogy az országnak komoly szerepet szánnak a vezetői a DLT (distributed ledger technology) adoptálásában, már, ami a nemzetközi összehasonlítást illeti.

Most az internethez kapcsolódó szolgáltatásokkal és termékekkel foglalkozó multinacionális vállalat a Yandex (lásd még: yandex kereső),  tanulmányokat végzett a kazahsztáni internetes keresési szokásokról  a kripto pénzek, a blokklánc és (digitális pénz) bányászat témakörökben.

Azt találták, hogy a kazahsztániak leginkább a  kripto pénzekkel (cryptocurrency) kapcsolatos kifejezéseket és azok kombinációját keresik.

A felhasználók gyakran keresnek rá kripto pénzekkel kapcsolatos kurzusokra, a kripto tőzsdékre, a kripto pénzek megvásárlására, azok bányászatára és más a kriptohoz kapcsolódó keresési kifejezésekre is.

2018 elején a kazahok körülbelül 15-ször többször kerestek rá a kripto pénz (cryptocurrency) szóra, mint tették ezt 2017-ben.

A legtöbb keresés természetesen a “bitcoin, a blokklánc, az ICO és a (kripto)bányászat” szavakra irányult.

Azonban a kazahsztániak olyanokat is lekérdeztek mint például: “lehet-e iskolásoknak bitcoinért munkát vállalnia?” vagy “mi blokklánc egyszerű szavakkal?”, “mennyit lehet  a bányászattal keresni valójában?” és ” mennyi pénzt termel egy bányafarm? “

A keresők gyakran aggodalmaskodnak  a kripto pénzek bányászatával kapcsolatos  ​​rosszindulatú programokkal kapcsolatban is, “megkérdezve”  a Yandex-et is, hogy “hogyan kell kideríteni, van-e bányászathoz kapcsolható ​​vírusom”, valamint szoftvereket és egyéb megoldásokat keresnek, amelyekkel megvédhetik magukat az ilyen típusú rosszindulatú programok ellen.

Tavaly a Yandex szerint 10-szer több kazahsztáni felhasználó kezdett el érdeklődni a videokártyákról és a bányászatról, mint 1 évvel korábban.

(Gondolom ebben nem kis szerepe volt a szépen felívelő kripto pénz árfolyamoknak is.)

Persze nemcsak a kripto pénzek, hanem az ICO-k is népszerűek Kazahsztánban.

Ami az ICO-kat illeti, a keresések négyszeresükre nőttek a témában, mint 1 évvel korábban.

Az ilyen kérések száma az elmúlt év november óta nőtt meg igazán.

Emellett az emberek az “ICO projektek”, “leendő ICO-k” és “ICO támogatás” kifejezéseket keresték leginkább.

Szóval úgy tűnik, hogy Oroszország mellett, Kazahsztán sem akar lemaradni a digitális pénzügyi trendekről.

Dr. Varsányi Károly

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img