Kellenek a kriptopénzek: A francia pénzügyminiszter meggondolta magát

spot_img

Bruno Le Marie, Franciaország pénzügyminisztere a G20 csúcs hatására meggondolta magát: a blockchainnek és a kriptopénzeknek igenis fontos szerepe van a világgazdaság jövőjének alakításában, amiből Franciaország nem maradhat ki.

Bruno Le Marie fordulása

A tipikus francia arisztokrata családból származó, 48 éves Bruno sikeres politikai pályát futott be, 2009-től három évig még a földművelésügyi miniszteri tisztséget is betöltötte az országban, volt főtanácsadó egy korábbi miniszterelnök mellett, most pedig 2017-től tölti be a pénzügyminiszteri tisztséget. A wikipédián semmi olyat izgalmakat nem találni az életéről, mint például az amerikai CFTC vezetőjéről, Chris Giancarlo-ról.

Korábban egyértelműen elutasító volt a kriptókkal kapcsolatban, azokat a szokásos módon mosta össze pénzmosással, terrorizmus finanszírozással. Azonban a G20 csúcson valami történt:

A tweet nagyjából annyit tesz, hogy nem maradnak ki a blockchain, kriptopénzek és fintech forradalmából, és olyan javaslatot tesznek, mely elősegíti a holnap világának építését. Ez még valószínűleg a március 20-ai vitanapra vonatkozott, azonban azóta tudjuk, hogy a tagok különböző álláspontjai miatt semmilyen közös fellépést vagy szabályozást nem fogalmaztak meg a kriptopénzek ellen.

Franciaország jogi keretrendszeren dolgozik, mely egyrészt szavályozná, másrészt megkönnyítené az ICO-k lebonyolítását Franciaországban. Pénzügyi technológiai központ szerepüket erősíteni szeretnék (meg rajtuk kívül még jó sokan), ehhez pedig egységes, támogató szabályozás kell. Véleménye szerint a blockchain és kriptopénz projektek bevonzása lesz ennek az egyik – ha nem a legfőbb – módja.

A trend

Az utóbbi hónapokban rengeteg pozitív hír érkezett országok támogató szabályozási terveivel kapcsolatban: Málta megnyerte a Binance kriptotőzsdét, ami innovációs robbanást fog okozni, köszönhetően a direkt kriptóra és ICO-kra szabott törvényeiknek. Németország március elején hivatalos fizetőeszközként ismerte el a kriptopénzeket. Yi Gang, a kínai jegybank, a People’s Bank of China új elnöke pedig meglepő módon lelkes Bitcoin támogató, szerinte a kriptopénzekből inspirációt nyerhet a pénzügyi és üzleti szektor.

Amerikában egyelőre káosz van, hiába a felügyeleti szervek (SEC, CFTC) óvatos, de támogató hozzállása, a legtöbb állam törvényhozása és a meglévő adózási szabályok ellenségesnek és kontraproduktívnak mondhatók a fejlődés ösztönzése szempontjából.

Összességében egyre inkább úgy tűnik, a Bitcoint egyelőre nem próbálják meg elnyomni, hanem építenének rá. Ez pedig hamarosan a piaci optimizmus visszatértében is meg fog mutatkozni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img