Kriptoszeánszon jártunk

spot_img

Tegnap került megrendezésre a Kriptoszeánsznak nevezett kisebb rendezvény, mely vagy zártkörű általában, vagy egy általunk nem ismert platformon harangozták be, mindenesetre mi Németh Pétertől szereztünk csak róla tudomást, és neki köszönhetően is jutottunk be a nagyjából 30 fős összejövetelre.

Az eseményt főleg saját tagjainak szervezte a Mensa HungarIQa, azon belül is Vidákovics Attila, akit kriptós körökben is jól ismerhetünk a Blockchaineum előadójaként és társalapítójaként. A program alcíme úgy szólt: Kriptovaluták a Bitcoinon túl. Ennek fényében pedig a jelenlévők rövid bemutatókat hallgathattak végig, itthon nem vagy nem eléggé ismert kriptovalutákról. Az este második felében pedig hazai blokklánc alapú projekteket láthattunk.

Az első előadó gyors bemutatójában a NANO coinról beszélt, melynek különlegessége, hogy minden egyes wallet saját blokklánccal rendelkezik, így kialakítva egy ún. blokkrácsot.

Ezekután egy kiválóan összeszedett anyagot láthattunk az IOTÁ-ról Vörösváczki Linda előadásában. Akik követik vagy a tokent, vagy a lapunkat, azoknak újat nem tudnék ezzel kapcsolatban mondani, akik pedig még nincsenek kiképezve, azoknak részletes elemzésünket ajánlanám a témában.

IOTA – bemutató

Mindenesetre kiválóan érthető, jó anyagot hallhattunk, és személy szerint igazán örülök, hogy egyre többen fedezik fel maguknak itthon is ezt az alvó óriást.

A következőkben még két gyors előadást hallgattunk végig Bódog Balázs és Molnár Péter előadásában a Waves és a Stellar hálózatáról, decentralizált exchangeikről, illetve, hogy milyen kiváló platformjai lehetnek ezek későbbi token kibocsájtásoknak, de mivel ezek általános témának minősülnek itt, nem térnék ki ezekre sem hosszasan.

Ellenben a szünet után a Blockchaineum két döntős projektje mutatkozhatott be a nagyérdeműnek, ezek mindenki számára érdekesek lehetnek.

A Wedding on Blockchain munkanevű projekt nem kisebb célt tűz ki maga elé, mint hogy a már sokszor felmerült ötletet – miszerint a házasság szent kötelékét, és a hamisíthatatlan, decentralizált blockchaint összekössék – ők sikerre viszik. Vargha Bonifác, Palojtay Tamás és elsősorban Vargha István a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy ők nem egy törvényileg elismert, akkreditált szolgáltatást kívánnak nyújtani, inkább egy szimbolikus gesztusként, decentralizált és örökké tartó nyomként tekintenek erre a lehetőségre párok számára. István elmondta, hogy ők vallásra, nemi identitásra, és bármilyen tulajdonságra tekintet nélkül össze fognak adni két személyt a blokklánc örökkétartó színe előtt.

Molnár Péter és Vargha István

A Minereon lényegében nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy a Patreon rendszer decentralizált és bankrendszeren kívüli megfelelője legyen. Ráadásul az adakozói oldalon még pénzre sincsen semmi szükség. Hogyha támogatni szeretnénk egy tartalmat, egyszerűen bányászhat számukra a számítógépünk némi kriptót. Az ötlet jó, a cél ambíciózus, figyelemmel fogjuk kísérni a projekt jövőjét.

Végső, ám legfőbb előadóként pedig az általunk már meginterjúvolt Németh Péter lépett színre, hogy részletekbe menően bemutassa a jelenlévők számára a MicroCoin technikai hátterét, alapelvét, és hogy miben tér el a többiektől.

Szó esett arról, hogy már elérhető a MicroCoin mobil wallet is, ami az elképzelhető legegyszerűbb kezelőfelületet kapta meg, hogy akinek még életében nem volt dolga kriptovalutákkal, ő is könnyedén tudjon pénzt küldeni, és fogadni is.

Németh Péter

De különleges tulajdonságokból sincsen hiány. Ilyen például, hogy a számlák száma is limitált, egészen konkrétan 2 milliárd számla osztható ki. Mindezt Péter azért írta meg így, hogy a blokklánc adatbázis mérete kezelhető maradjon. Sőt, ennek tekintetében még egy kifejezetten érdekes újítás, hogy a blokklánc minden századik blokkjánál készül egy ún. checkpoint, és hogyha a birtokunkban van a két legutóbbi checkpont kompletten (illetve a kétszáz blokk), akkor a lánc működőképes marad, és semmilyen problémát nem jelent a régi tranzakciók elvesztése. Azaz a blokklánc mérete mindörökre kezelhető marad a jövőben, teljesen függetlenül a felhasználók számától. Így nyer értelmet a név is.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img