Interjú Németh Péterrel, a MicroCoin alkotójával

spot_img

Sikerült elcsípnünk néhány kérdés erejéig Németh Péter fejlesztőt, aki az első valódi, blokklánccal bíró hazai kriptovaluta fejlesztője és gazdája. Szóba kerül a Microcoin, a későbbi tervek, egy palacsintázó, és szóba került egy röpke pillanatra a KriptoAkadémia titkos projektje is…

– Miért csinál valaki kriptovalutát? Mi volt a motivációd?

Van aki valamilyen üzleti céllal vág bele, én azért, mert érdekes és sokat lehet belőle tanulni. Ezekben pont az az szép, hogy egyszerűek és egyben összetettek is. Egy kriptovaluta készítéséhez ismerni kell a hálózatok működését, az elosztott rendszerek működését, a kriptográfiát és tudni kell úgy programozni, hogy a végtermék teljesítménye is megfelelő legyen. Ez elegendő kihívást tud nyújtani az embernek.

Miben más a MicroCoin, miben tér el a többiektől?

Gyorsabb, mivel a blokklánc mellett checkpointokat is használ. Emiatt nem szükséges megvárni, hogy egy utalás bekerüljön egy blokkba. Ha elegendő mennyiségű csomópont visszaigazolja, hogy szerinte is rendben van az utalás, akkor elfogadhatjuk, hogy rendben van. A checkpointok miatt a blokklánc szükség esetén törölhető. Ha megvannak a checkpointok és az utolsó 200 blokk, akkor már nem érheti baj a rendszert. A tranzakciók nem vonhatók vissza. Ha egy tranzakciót elindítasz akkor az végérvényes. Lehetőség van a tranzakciókhoz adatot csatolni, így könnyen fel lehet építeni egy második réteget rá.

Ezt kihasználva vannak a HTTP protokollhoz hasonló kédés-válasz tranzakciók, ahol a kérdés egy utalás. Pl. utalsz a 80-80 nevű számlára 1000 MicroCoint, mellé az adatban megadod, hogy a “Kis herceg”-et szeretnéd megvenni és a válaszban megkapod az ebook letöltési linkjét. A 256 bites tikosítási algoritmus mellett a 384 és az 512 bites is támogatva van, így szükség esetén nagyobb biztonságot adhat. A számlák egyszerűek, két számból állnak, pl. 122-22. Továbbá a MicroCoin v2 mögött van egy .NET alapú blokklánc keretrendszer is, aminek a felhasználásával bárki – minimális programozási ismerettel – nagyon egyszerűen tud a saját igényeinek megfelelő, saját blokkláncon futó coint indítani.

– Teljesen saját a kód? Vagy hardfork?

Az első verziója hard fork volt, aztán nulláról újra lett írva az egész. Ennek praktikussági okai voltak, illetve az, hogy a fent említett keretrendszer megszülessen.

– Mik a távlati tervek a mindennapi használatára nézve?

Jelenleg semmi konkrét, mivel még nagyon fiatal a projekt. Úgy lett kialakítva, hogy mind a mikrofizetéseket, mind az online fizetéseket egyszerű módon, harmadik fél közbeiktatása nélkül támogassa. Ha valóban lesz rá piaci igény, akkor ez a két felhasználási mód lesz elsősorban kihasználva. Egyébként több magyar érdekeltségű cég is felvette már velem a kapcsolatot, akik valamilyen saját blokklánc alapú megoldást szeretnének a jöváben indítani a MicroCoin technológiáját alapul véve.

– Mik a távlati tervek a tőzsdei bevezetésre nézve?

Jelen pillantban pár kérelem már folyamatban van, így lehetséges, hogy hamarosan találkozhatunk vele tőzsdén. De a tőzsdék túlterheltsége miatt nem igazán gyors a bekerülés. De ha kisebb tőzsdéken sikert arat, akkor lehetséges, hogy nagyobbakkal is próbálkozni fogunk. Természetesen, ha bármelyik olvasó szeretné gyorsítani a folyamatot, akkor akármikor szabadon beküldheti bármelyik tőzsdére.(nevet) Jelenleg a legnagyobb kereskedési felülete a saját fórum az oldalunkon.

– Hányan használják? Mennyi aktív wallet, mennyi bányász van?

Körülbelül 2000-3000 felhasználó van, de ez becslés. A bányászók száma változó, adott pillanatban 20 és 100 között mozog általában.

– Vannak már alakulóban lévő megállapodások? Webshopokkal, vagy más szolgáltatóval?

Jelen pillanatban a Bajnok Palacsintával és a egy informatikai vállalkozással van folyamatban a megállapodás. A Bajnok Palacsintában már el is fogadják. Ezen kívül 5-6 vállalkozás jelezte, hogy a jövőben szeretné esetleg elfogadni, velük is hamarosan kelkezdődnek az egyeztetések.

– Van-e már valamilyen árfolyam? Hol lehet vásárolni?

Jelenleg a fórumon lehet vásárolni, időnként páran adnak el. Az árfolyama 5-10 forint között mozog, egyelőre folyamatosan emelkedik. Páran DogeCoin-ra szokták cserélni, annál alacsonyabb árfolyamot, 1-1 arányt is el lehet érni.

– Mit gondolsz a riválisként emlegetett Korona tokenről?

Jó kezdeményezés és nagyon jó marketinget és PR-t tettek mögé. Látszik, hogy szépen össze van rakva. Riválisnak nem nevezném, mivel a Korona egy token, nem saját blokkláncon fut, zárt forrású és üzleti céllal jött létre, a MicroCoin egy saját blokkláncon futó nyílt forrású coin, és elsődlegesen nem üzleti célú fejlesztés. Az ő esetükben – ha jól értettem – szükség van egy centralizált harmadik félre a tranzakciók (vásárlások) lebonyolításához.

Véleményem szerint Korona egy centralizált online fizetési rendszer, ami mögött amúgy van egy token. A MicroCoin decentralizált fizetési eszköz. A használatához nincs szükség harmadik fél beiktatásra, csak a kereskedő (vagy webáruház) és a vevő szükséges egy gyors és biztonságos tranzakció lebonyolításához. Természetesen szükség esetén a MicroCoin blokkláncára is fejleszthetőek tokenek.

Tehát ez két más világ. Vannak esetek melyekben a Korona, míg vannak, amelyekben a MicroCoin megoldásai az optimálisak.

– Van-e valamilyen más készülődő projekt?

Igen van. A MicroCoin technológiáját felhasználva készül a KriptoAkadémia saját coinja is. Ez a MicroCoin egy specializált változata lesz sok-sok újdonsággal, ösztönzőrendszerrel az olvasók számára, bányászattal… Mennyit mondhatok róla?

– Egyelőre még ne sokat! Hamarosan részletesen fogunk beszámolni róla. Lesz-e valamilyen esemény, rendezvény, ahol többet beszélsz a projektjeidről?

Legközelebb holnap (március 27-én) lesz egy kisebb rendezvény a Mensa egyesületen belül. Több magyar kezdeményezésű projekt is megmutatkozik illetve pár érdekes megoldás is bemutatásra kerül.
Ezen az estén a fő előadás a MicroCoin-ról fog szólni.

Mi is ott leszünk! Köszönjük az interjút!

 

Amennyiben még lennének kérdéseid, írd meg holnapig kommentben, és feltesszük Péternek a folytatásban!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img