Az ICO értékelő oldalak veszélyeiről

spot_img

A Safe Haven (Menedék) egy ICO, amely a digitális javak örökösödésének a problémáját próbálja megoldani. A honlapjukon található egy rész, melyen felsorolják azokat azokat az ICO értékelő oldalakat ahol bemutatták őket. Hasonló a történet a Nauticus-nál is. A 2018 közepén induló Ausztrál kripto tőzsde megadta a pontszámokat is, melyekre ezek az oldalak értékelték. Bár most csak kettőt emeltem ki, ezek a logók szinte minden közösségi finanszírozásból induló kripto project oldalán felfedezhetők.

12 hónappal ezelőtt ezen oldalak többsége még nem létezett. Az ICO-k népszerűségének növekedésével azonban már lehetetlenné vált, hogy bárki egymaga tartsa számon a kínálkozó lehetőségeket. Létre is jöttek az értékelő oldalak, melyek elvégezték a piszkos munkát az olvasó helyett. Megmondják mibe érdemes befektetni és miket kerüljünk el messzire. Hasznosak mert a sok szemét közül előválogatják az ígéretes projecteket, de ezzel hatalmas felelősség is jár, miközben a legismertebbek egyre nagyob befolyással vannak a vevőkre. Időnként komoly dilemmákat szűlhet hogy őszinte véleményt írjanak egy nem túl minőségi ICO-ról, miközben annak tulajdonosai pénzt adtak azért, hogy bemutassák őket és kiemelt helyen közöljenek róluk pozitív értékelést.

A Coinmarketcap talán a leglátogatottabb kriptós oldal. Öt évvel ezelőtt még csak az akkoriban létező néhány altcoin árát lehetett rajta követni, de ahogy ezek száma nőtt, a marketingesek is rájöttek, hogy sokat számít ha itt kezdik el hirdetni és népszerűsíteni saját pénzeiket és az is hogy egyáltalán megjelenjenek a CMC által felsoroltak között. Mára egy kriptopénz gyakorlatilag nem létezőnek tekinthető, ha nem szerepel ezen a listán.

Ugyanez a trend ment végbe az ICO-kat értékelő oldalaknál, ugyanis lehetőség van arra, hogy kiemelt helyre kerüljön egy értékelés, ezért az oldal tulajdonosai pedig 0.05-2 BTC közötti összeget is elkérhetnek. Ezt van ahol komolyan veszik és mielőtt írnának egy ICO-ról, a csapat tagjainak személyes dokumentumait is bekérik, hogy biztosak lehessenek abban, hogy nem verik át olvasóikat. Ennek fontosságára különösen az elmúlt hetek egyik botránya világított rá, a Miroskii ICO-jában ugyanis Ryan Gossling volt a csapat grafikusaként feltüntetve.

De sajnos már arra is volt példa, hogy a szélhámosok átjutottak az ellenőrzésen. A januári Benedit ICO kitalálói 2.7 millió dollár befektetői pénzzel léptek le és az őket promótáló szakértők csak annyit mondtak: bocsi, minket is átverték.

Az emberi természet olyan, hogy szeret másokat követni, és ezek az oldalk is egyre nagyobb tömegekre vannak hatással, viszont ők sem helyettesíthetik azt kutató munkát,amit minden komoly befektetőnek magának kell elvégeznie. A whitepaperek olvasgatása, a Linkedin profilok ellenőrzése és a fórumokon való utánajárás időigényes, de amikor a saját pénzünket tömjük valaki más zsebébe, megéri a ráfordított időt.

Ennek kapcsán azt javaslom, nézzetek utána az első magyar kriptopénznek, a Microcoin-nak és létrehozójának Németh Péternek, akinek a Kripto Akadémiával közös projectjéről hamarosan többet is megtudhattok.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img