A bitcoin influenza

spot_img

A Portfolió tegnap a Bloomberg eredeti írása nyomán “A bitcoin olyan, mint az influenza, és már a gyúgyulás időszaka jön” címmel jelentetett meg cikket. Röviden bemutatjuk a Bloomberg elméletét a magyar cikk alapján, aztán röviden kifejtjük az Akadémia véleményét a témában.

Terjedt, mint az influenza

De a mindenkori csúcson már túl is vagyunk. Mert ugye az influenza nem tér vissza minden félévben…

Az elemző három csoportba sorolta a BTC-t vásárlókat: fogékonyak, fertőzöttek, immunisak. Mikor elkezdenek száguldani az árfolyamok, a fertőzöttek gazdagodásról szóló történetei vagy egyenesen noszogatása, kiegészítve egy kis média hype-pal, berántja a fogékonyakat.

Aztán az árfolyamok emelkedésével nyilván elkezdenek kigyógyulni az emberek, közben vészesen lecsökken azok száma, akik megbetegedhetnek (nincs már elég érdeklődő), ezért megtorpan a járvány terjedése, majd hirtelen összeomlik a járvány (árfolyam) az eladó pánik miatt. Ez egyébként nyilván a világ minden tőzsdei vagy egyéb hisztériája – lásd fidget spinner – közben így zajlik.

Jön a lényeg, szó szerint másoljuk, így üt igazán: “A globális felmérések alapján az látszik, hogy már mindenki ismeri a kriptodevizákat, vagyis a fertőzésre fogékonyak aránya már alacsony.”

MINDENKI ISMERI A KRIPTODEVIZÁKAT. Globális felmérések alapján mindenki. Nevetségesen unprofesszionális ilyet leírni, nyilván a kedves újságíró is tud legalább egy felnőtt embert mondani, aki nem ismeri. És ha igen, akkor természetesen az az ember az egyetlen az egész világon, aki még nem hallott a kriptopénzekről. Az eredeti cikkben persze az szerepel, hogy a fejlett országokban a BTC és társainak ismertsége magas, ezért szerinte alacsony a még “megferfőzhetők” aránya.

A ciklikusság

A fenti elmélettel a legnagyobb probléma az, hogy már nem veszi figyelembe az adopció és a felhasználási területek rohamos növekedését, a nemzetállamok blockchainnel és kriptopénzekkel, mint fontos innovációval kapcsolatos támogató szabályozásai terveit. Sokan ismerhetik a bitcoinnal kapcsolatban rengetegszer előkerülő hype cycle ábrát:

0411 bitcoin influenza portfolió 2
Vajon melyik részen járunk? Kattints a nagyobb méretért!

A lényeg nagyjából annyi, hogy a Bitcoin lassan 10 éves története során folyamatosan ciklikusan mozgott mind az érdeklődés, mind a befektetési kedv, ezekkel párhuzamosan pedig természetesen az árfolyam is. Úgy gondoljuk, hogy a legutóbbi húszezres felfutás csak csepp a tengerben, ha a következő években várható kriptopénz hisztériát tekintjük.

A Portfolió cikkében az olvasható, az árfolyam soha nem éri el újra a 20.000$ árfolyamot, mivel a magas ismertség miatt a spekulációs árfolyammozgásnak vége. Írja ezt két nappal azután, hogy kiderült: Soros befektetési alapja elkezdi a kriptopénzes befektetések eszközölését. Ez csak egy az utóbbi hetek nagybefektetői érdeklődést mutató hírei közül. Nagyon izgalmas év elé nézünk, a mi tippünk szerint még az év vége előtt újra erősen fogjuk fújni az orrunkat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img