Wall Street: A Goldman Sachs bitcoin kereskedésbe kezd

spot_img

Egyelőre még nem konkrét bitcoinokat vesznek az ügyfeleknek, csak határidős ügyleteket kínálnak, de már ez is valami. Két héttel ezelőtt egyébként attól volt híres a kriptós média, hogy a Goldman szerződtette első kriptopénz kereskedőjét, aki viszont a FED és a New York állam szabáyozói jóváhagyása után csapatot fog összeállítani és megkezdik a bank pénzével történő tőzsdei kereskedést.

Először még nem “fizikai” bitcoin

A New York Times témában íródott cikke szerint a törvényi bizonytalanságon kívül a legnagyobb visszatartó erőt jelenleg a tárolási problémák jelentik. A közelmúltban látott kriptotőzsdei hackek példája is mutatja számukra, hogy a jelenlegi megoldások az ügyfelek javainak tárolására nem elégségesek, és nem ütik meg a Wall Street-i színvonalat. A válság óta a Goldman igyekszik innovatív cégként pozicionálni magát, amit a például az is mutat, hogy egy Marcus nevű portált indítottak kisbefektetők számára, hitelek online igénybevételére és megtakarítások eszközölésére.

Az induló bitcoin termékek és idővel a konkrét bitcoin/kriptopénzek kezelése azonban egyelőre csak intézményi vagy egyéni nagybefektetők számára lesznek elérhetők. A hagyományos határidős ügyleteken kívül hamarosan egy saját, rugalmasabb feltételekkel rendelkező “non-deliverable forward” terméket is kínálni fognak.

Versenyfutás az első helyért

Két hete számoltunk be róla, hogy a Goldmannel párhuzamosan a Barclays is tervezi a saját kriptós részlegének indítását, az előkészületekkel jól haladnak, a vezetői akarat pedig megvan. Akkor ezt írtuk: “A Barclays vezérigazgatója Jes Staley, a csökkenő osztalékok felélesztése érdekében, a bankcsoportban kritikus szerepet betöltő befektetési bank sokmilliárd dollárját a kockázatosabb ügyletek felé mozdította el a hagyományos, céges hitelezésről. A bitcoin és a kriptopénzek pedig, ismerve az egyelőre óriási volatilitást, alkalmas terepet jelenthetnek. Érdekes ellentmondás, hogy habár a kriptopénzes közösség nagy része akár már holnap szabadulna a kereskedelmi bankoktól, egy-egy, a mostanihoz hasonló hír mégis megnyugtatóan hat az árfolyamok alakulása miatt aggódók számára.”

Hogy az első komoly érdeklődőket melyik óriás fogja megfogni még kérdéses. Márpedig érdeklődők vannak szép számmal: A Goldman igazgatói nem véletlenül döntöttek a bitcoin befektetési termékek indítása mellett, komoly érdeklődést tapasztaltak hedge fund-októl, és olyan alapítványoktól, melyek egy-egy Bitcoin-milliomostól kapott adományt fialtatnának a banknál, de erre eddig nem volt lehetőségük.

A Wall Street 2018. közepére végre megértette, hogy a bitcoin – habár egyelőre ők is egy egzotikus és magas rizikójú pénzkereseti lehetőségnek látják – valódi, a kriptopénzek pedig nagyon sokáig velünk lesznek.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img