A Paypal alapítója is belépett a kripto piacra

spot_img

A napokban éppen azt fejtegettük, hogy vajon mennyire lehet releváns Warren Buffet kriptopénzekről alkotott negatív véleménye. A milliárdos befektető végigélte a teljes internet forradalmat, de mégsem értette meg a technológiában rejlő lehetőségeket, így profitálni sem tudott belőle. Ő inkább az a típus, aki kézzelfogható dolgokba: gyárakba, bankokba, vasútvonalakba fektette pénzét.

Ebből a szempontból Buffet tökéletes ellentéte a kockázati befektető Peter Thiel, aki amelett hogy a Paypal alapítója volt, később az elsők között fektetett olyan cégekbe mint a Facebook, az Airbnb és a Stripe.

Legújabb projectje a Tagomi Systems nevű kripto startup, ami egy nagybefektetőket érintő probléma megoldásán dolgozik. Mivel a kripto piac a hagyományoshoz képest még rendkívül kicsi és töredezett, a nagyobb méretű megrendelések végrehajtása rendkívüli nehézségekkel jár. Az egyes platformok nem rendelkeznek akkora likviditással, hogy kielégítsék ezeket az igényeket, a már százas nagyságrendben létező kripto tőzsdék és brókerek oldalain létrehozott számlák összekötése pedig bonyolult folyamat, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb helyen limitálva van a napi be- és kifizetések nagysága.

Ez az, ahol a Tagomi belép a képbe. Az általuk létrehozott rendszer a kriptotőzsdék mellett még 30 úgynevezett dark pool-t fog összekötni.

A dark pool-ok olyan nem hivatalos piacok, ahol nagy tételekben folyik a kriptopénzek adás-vétele. Ha ezeket  egy hagyományos tőzsdén hajtanák végre, az árfolyamok azonnal az egekbe emelkednének, vagy a mélybe süllyednének, de a dp-knek köszönhetően rejtve maradnak és így nem befolyásolják az árfolyamot.

Bár sokan talán nem tudják, a dark pool-ok nem csak a kripto, de hagyományos befektetési eszközök vásárlására is léteznek. Egy közelmúltbéli felmérés szerint a teljes forgalom több mint harmadát ezeken a nem hivatalos helyeken bonyolítják.

Ezekhez persze nem férhet hozzá akárki, de a Thiel neve és a Tagomi társalapítója garanciát jelent erre is. Ő egyébként nem más, mint a Goldman Sachs elektronikus kereskedésért felelős volt igazgatója Greg Tusar, aki már 19 évnyi tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. Ugyancsak friss hír, hogy a Goldman is éppen most vezette be első bitcoin termékeit.

Wall Street: A Goldman Sachs bitcoin kereskedésbe kezd

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img