Facebook Coin jön?

spot_img

Pár nappal ezelőtt írtunk róla, hogy a Facebook úgynevezett blokklánc munkacsoportot indít.

A Facebook blokklánc munkacsoportot indít

Több lap is beszámolt róla a recode.net cikke után, hogy belső forrásaik arról súgtak nekik, hogy sokkal többről van szó, mint “a blokklánc alkalmazási lehetőségének vizsgálatáról”.

Get Ready for Facebook Coin

A Recode cikke szerint a Messenger App csoportjának eddigi vezetője, David Marcus elhagyta a részleget, és egy új projectet kapott a Facebookon belül, ami kizárólag a blokklánc alapú technológiák alkalmazási lehetőségeit vizsgálja. Ezzel kapcsolatban nagyon erős a porhintés, álláspontjuk szerint “a kriptopénz piac nagyon kaotikus és volatilis”, és “szeretnének valami értéket hozzáadni végre” ehhez az iparághoz. Majd hozzáteszik persze, hogy “ez nem jelenti azt, hogy a Facebook saját kriptovalutát fejlesztene”. Idáig a tények.

A többi az elmélet, nem ellenőrizhető forrásokra való hivatkozás és spekuláció. De:

A Facebook a közelmúltbéli információs botránnyal közel 30%-ot veszített az értékéből, és Zuckerberget magát is beidézték a Szenátus elé kihallgatásra. Ezek az események megfelelően megágyazhattak annak a lépésnek, amivel pénzhez is juthat a tech cég, és egy kicsit rendszerellenes is. Azt sose tévesszük szem elől, hogy az informatikai világban nagyon sokszor döntenek személyes motivációk nagy eseményekről. Nézzük csak a Telegramot magát, ami egy bosszúként indult lényegében az orosz állam felé.

És ha már Telegram. Az ő ICO-juk azért lehetett minden idők legtöbb pénzt gyűjtő crowdfundingja, mert a befektetők pontosan azt látták benne, ami százszorosan igaz lenne egy Messengerbe épített érmére is: radikális, robbanásszerű penetrációt a társadalomban. Ha és amennyiben lenne Facebook Coin, és az be volna vezetve valamelyik nagyobb tőzsdére is, az tíz, húsz évet is gyorsíthat a kriptopénzek terjedésének tempóján. És könnyen lehet, hogy átvenné az első helyet a tabellán, de nem hinném, hogy elszívná a levegőt a többiek elől, sőt. Új érdeklődők százmillióit szállítaná le, és ezeknek az érdeklődőknek a pénzéből jutna a BTC-hez és az altokhoz is, ez biztos.

Szóval azt pletykálják, hogy belső dolgozók szerint itt most a valóságban nagyon is egy kriptó elindítása a cél. Érdekes részlet az is, hogy David Marcus nem csupán a Messenger atyaúristene volt, de 2017 decembere óta a Coinbase egyik társigazgatója… Úgyhogy összeérnek a szálak.

Ha ez bejön, az nagyot fog szólni. Csak onnantól kezdve már nem fogjuk tudni megállítani Zuckerberget, hogy elfoglalja a világunk maradékait is. Egy korábbi cikkünk egy MIT tanulmányról tudósított, ami pontosan azt vizsgálta, hogy mi történhet a piaccal, hogyha a Facebook belépne. Ajánlom figyelmetekbe:

MIT tanulmány: a Bitcoin túlhaladottá fog válni

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img