Zimbabwe: Tiltás, avagy a leszerepelt jegybank jobban tudja

spot_img

Az, az állampolgárok számára legkevésbé sem mókás helyzet állt elő a napokban, hogy egy 2000 óta folyamatosan óriási inflációtól szenvedő ország betiltotta a pénzügyi intézmények számára a Bitcoin és egyéb kriptopénzek használatát, kereskedelmét, tartását. Állampolgárok esetén semmilyen jogorvoslati lehetőséget nem nyújtanak kriptopénzekkel kapcsolatban.

Nincs fontosabb dolog a gazdaságban

A helyi jegybank (Reserve Bank of Zimbabwe) ráadásul 60 napot adott a bankoknak a kriptós cégek (pl. tőzsdék) számláinak felfüggesztésére. Mindezt természetesen a szokásos dolog miatt: az állampolgárok védelme és a “fizetési rendszerek stabilitásának és biztonságának” érdekében. Szerencse, hogy Bitcoin nélkül minden stabil lesz:

Tavaly év végén kicsit megszaladt. És ez a helyzet még sokkal jobb, mint 2008. végén volt, mikor egyetlen nap alatt duplázódtak az árak az országban.

Ja nem, mégsem. 2017 ősze óta hivatalosan is újra hiperinfláció van az országban, a válság után kibocsátott “New Zim dollar”-ral sem tudták megelőzni az újabb összeomlást.

Értjük mi, hogy a jegybanknak büdösek a volatilis, kibocsátó nélküli, nyomtathatatlan és talicskázhatatlan kriptopénzek, de az állampolgárokkal már megint mi lesz?! A fizetésük a hiperinfláció miatt havonta újra és újra a felére (!) csökken. Ja, hogy a Bitcoin árfolyama is bezuhant 20.000$-ról épp 8.000-re? Hogy tetszene ugyanez minden hónapban? Az USD használata részben megoldást jelent, azonban ezzel is problémák vannak, ahogy azt egy korábbi bejegyzésünkben bemutattuk.

Így lesz a Bitcoin fizetőeszköz

Működni fog vajon a tiltás az országban? Egyáltalán komolyan gondolják, hogy el lehet lehetetleníteni az állampolgárok kripto birtoklását? Novemberben már kiadott a központi bank egy figyelmeztetést, amelyben felhívták a veszélyekre a nép figyelmét, azonban ez akkor nem igazán vált be: Dél-Koreához hasonlóan a decemberi csúcs közelében Zimbabwében is 50% körüli plusz rakódott az árfolyamokra a világpiaciakhoz képest.

Venezuelában, Zimbabwéban, Argentínában aki megteheti, megtakarításai egy részét kriptopénzekre fogja váltani.

Argentína kriptóország lesz? 40%-ra emelik a jegybanki alapkamatot

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img