Argentína kriptóország lesz? 40%-ra emelik a jegybanki alapkamatot

spot_img

Az argentín jegybank a gyorsuló infláció megfékezésére egy múlt pénteken – egy héten belüli harmadik emelésként – 40%-ra emelte az alapkamatot. A tavalyi magas, 25%-os infláció után idén 15%-ot céloznak meg a beavatkozással, amely elemzők szerint irreálisnak tűnik.

Azért fontos erről egy kriptopénzekkel foglalkozó portálon beszélnünk, mert a kriptopénzek adopciójának egyik fontos útja a nemzetállamok gazdasági bizonytalanságából történő menekülés lehet.

A kamatemelés okai és következményei

Nagyon röviden összefoglalva és lebutítva: Az gazdasági és politikai okok miatt egyre növekvő infláció miatt a befektetők dollárban mért nyeresége olyannyira lecsökken, hogy elkezdik kivonni a tőkét az országból, eladják az argentín peso-t valutáért cserébe. Ez eladói nyomást helyez a pénzre, ami további elértéktelenedést okoz, ami pedig természetesen az árakban is megmutatkozik. Ilyenkor tud annyira bedurvulni a dolog, hogy még brutális megszorítások (és pl. közszolgáltatások árának drasztikus emelése) mellett is hiperinflálódik az állami pénz, ami nagyon keményen érinti a lakosságot, és az utóbbi években Venezuelában látott állapotokhoz vezet.

A folyamat megállítására szokták a jegybankok meglépni az alapkamat éles emelését, aminek a célja a kedélyek (és a külföldi befektetők) lecsillapítása, a befektetési kedv ösztönzése. Ez gyakran jó lépésnek bizonyul, úgy-ahogy működött az utóbbi évtizedekben Oroszországban, Braziliában, sőt az USA-ban is. A 40% pénteki bejelentése után látszólag sikerült némi sikert elérni:

0507 peso argentina inflacio
Árfolyam alakulása a heti grafikonon. 5 éve ötször annyit ért a pénzük, mint most

Az, hogy ez most elég lesz-e, kérdéses, ráadásul van az ekkora kamatemelésnek egy nagy problémája is: lefojtja a fejlődést, mert iszonyú drága hitelhez jutnia mind a cégeknek, mind a magánszemélyeknek. Ez aztán elbocsátásokhoz vezethez, ami a lakosság egyébként is zuhanó vásárlóerejét tovább csökkenti, aztán megint bajban vagyunk.

Kriptopénzek értéktárolásra, vagyonmentésre

Pont a napokban értekeztünk a bitcoin és a kriptopénzek adopcióhoz vezető útjáról, természetesen szóba kerültek mind az értéktároló, “digitális arany” szerep, mind pedig a venezuelai állapotok, ahol rengetegen inkább bitcoinra, ethereumra váltják a fizetésüket és azt használják egymás közötti fizetésre.

Így lesz a Bitcoin fizetőeszköz

Argentínában kriptotőzsdék és ATM-ek üzemelnek, a fiatalok pedig, főleg miután a világ végignézte Venezuela példáját, nem fogják hagyni, hogy megtakarításaik a kukában kössenek ki és bizony egy részét bitcoinra és egyéb kriptókra fogják váltani. Az elértéktelenedés ráadásul csak az egyik probléma: Bankszámlák befagyasztása, a valuta birtoklás tiltása és egyéb drasztikus lépések is benne vannak a pakliban egy közelgő hiperinfláció vagy államcsőd árnyékában. Igen, lehet, hogy holnap 50%-ra csökken a BTC árfolyama de az legalább valóban a tulajdonosé, az egész világon elfogadják, könnyű mozgatni, lehetetlen elkobozni és lehet még 100.000$ is darabjából.

Szintén a múlt héten írtuk meg, hogy pont Argentínában, 4000 darab új Bitcoin ATM kerül kihelyezésre szerte az országban, melyek ideális időpontban érkeznek, hogy a tömegek kriptóba menthessék a megtakarításaik egy részét. Kíváncsian várjuk, hogy egy ilyen bizonytalan politikai és gazdasági helyzetben milyen érdeklődést lehet majd tapasztalni egy 43.000.000 lakosú, fejlett, G20 tag országban egy független értéktárolóra és pénzre, amely országoktól és azok döntéshozóitól független.

4000 db új Bitcoin ATM Argentinában

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img