A Telegram örökösei (1. rész)

spot_img

Nemrég fújták le minden idők legtöbb pénzt összegyűjtő ICO-ját, melyet a népszerű chat platform, a Telegram indított. Az első ICO-ra 4 évvel ezelőtt került sor és ezzel a módszerrel azóta 12 milliárd dollárnyi befektetői pénzt gyűjtöttek a kripto startupok. Ebből a 12 milliárdból 1.7 milliárd volt a Telegram részesedése, így bátran elmondhatjuk, hogy egy jelentős projectről volt szó.

A Telegram Open Network (TON) indítására ~200 kockázati befektető cég és néhány nagyon gazdag magánbember dobta össze a pénzt egy több fordulós private-sale keretében. A nyilvánosság kizárásának sokan nem örültek, de most úgy tűnik, a dologból végül nem lesz semmi. Bár a részletek nem ismertek, sokak szerint a várhatóan szigorodó törvényi szabályozások miatt fújták le az ICO-t.

Akárhogy is, az élet nem áll meg és ezért szeretnénk bemutatni számotokra két olyan projectet, melyek sikerük esetén képesek lehetnek betölteni a TON helyén keletkezett űrt.

Az első nem más, mint az Ask.Fm, egy már 2010 óta létező és 215 millió felhasználóval büszkélkedhető platform által indított ICO. Aki esetleg nem ismerné, az Ask.Fm a magyar Gyakori Kérdések-hez hasonló kérdezz-felelek oldal, melyet egy tokenizált rendszerben szeretnének tovább működtetni. Az ICO során forgalomba hozott tokenekkel, a kérdezők a válaszadókat honorálhatják, így érdekeltté téve egy adott terület szakértőit az oldalon való aktív jelenlétre.

Márpedig az oldal jelenleg is igencsak aktív. A 215 millió felhasználó, 49 támogatott nyelven, havi átlagban 600 millió kérdésre keresi a választ. Hogy ezeket meg is kapják, az általuk leghozzáértőbbnek tartott személyt a platform tokenjeivel ösztönözhetik, de akár arra is lehetőség lesz, hogy mindenki beállítson egy előre megszabott díjszabást, melyet a válaszaiért cserébe elvár a többi felhasználótól.

Mivel a whitepaper még kidolgozás alatt áll, túl sok részletet nem tudni az Ask.Fm 2.0 működéséről, egy folyamatábrán viszont már felvázolták, miként képzelik el a rendszer működését.

A lényeg, hogy a válaszokat akár közösségi finanaszírozás útján is kifizethetjük, amivel véleményem szerint a pénzgyűjtés egy egészen új szintre is emelkedhet. Például pénzt lehetne gyűjteni olyan közérdekű információk megszerzéséért, amit valakik, valamiért visszatartanak, de a megfelelő “ösztönzés” mellett esetleg mások nyilvánnosságra hozhatnak.

Az Ask.Fm ICO legalább során legalább 14 millió dollárt szeretnének összegyűjteni, a végső cél viszont már egy fokkal meredekebb, egészen pontosan 100 millió dollár. Májusban és júniusban az elővásárlás zajlik, a nyilvános érékesítés időpontját később jelentik be. További információkat az askfm.io oldalán találhattok, mi biztosan rajta fogjuk tartani a szemünket. És reméljük azt sem felejtettétek el, hogy hamarosan már mi is:

Jutalmazzuk a hűséget

A bevezetőben két olyan kriptopénzt említettem, melyek a TON potencionális törzsközönségére hajthatnak. Míg az Ask.Fm szintén a már jól működő platformját szeretné blokklánc alapúvá tenni és egy igazi közösségépítő platformot kialakítani, a másik versenyző a Telegram egyik legfontosabb tulajdonságára, a titkos üzenetküldésre fókuszál. Ezt pedig nem is akárki, hanem az egyik legismertebb privát tranzakciókra fókuszáló kriptopénz egyik vezető fejlesztője fogja garantálni. Hogy pontosan melyik is ez a kriptopénz, arról cikkünk második részében fogunk beszámolni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img