Költözz Bitcointopiába!

spot_img

Eddig úgy hittem, a tény, hogy a tudomány és technika fejlődése jelentéktelenné teszi földrajzi határainkat, alapvetően pozitív dolog. A friss hírek böngészése közben rá kellett jönnöm, hogy nem mindenki osztja ezt a véleményt. Emberek bizonyos csoportja úgy döntött, hogy tök jó ötlet lenne, ha huszon- és harmincéves egyedülálló férfi informatikusokkal költöznének össze egy sátorvárosba, hogy a nevadai sivatag közepén a Bitcoinnak hódoljanak. Vagyis nem pontosan Nevadában, mert ki fognak szakadni az Egyesült Államokból. De kezdjük az elején.

Nevada északkeleti sarkában, Las Vegastól röpke 7 órás autóútra található Elko Megye. Itt vásárolt negyven négyzetkilométer telket Morgan Rockwell a Bitcoin Inc., egy bitcoin népszerűsítésével foglalkozó társaság CEO-ja. Terve szerint a kies, sivatagos vidéken fog felépülni a United States of Bitcoin, azaz a Bitcoini(?) Egyesült Államok.

A képen az ideiglenes városházaként funkcionáló sátor. A kivitelezést nyilvános közbeszerzés kiírása nélkül valósították meg.

A tervek szerint a telkekre egy egész város fog épülni amit Bitcointopiának kereszteltek. Ez lesz egyben a fővárosa is az USB-nek (jobb ha már most megjegyezzük ezt a nevet, mert komoly világpolitikai szereplővé nőhet a jövőben). A tervek olyan nagyszabásúak, hogy a legújabb forradalmi és világmegváltó ICO ígéretei a kanyarban sincsenek ehhez képest: utak és járdák építése, 3D nyomtatott házak kivitelezése, fenntartható fejlődés megalapozása. Többet között a Tesla, az Uber, a Google, az AirBNB, és a Hyperloop segíti majd az infrastrukturális fejlődést. Ezen kívül a bitcointopia honlapján megtudhatjuk, hogy június közepére terveznek egy Satoshi Nakamoto szoborállítást és július negyedikén kikiáltják majd függetlenségüket.

Nyomokban központi tervezést is tartalmazhat

Ha nincs nyári programod és amúgy sem bővelkedsz életcélokban, akár Te is vásárolhatsz bitcoinért egy kb. 1,2 négyzetkilométer nagyságú telket és részt vehetsz ennek az ambíciózus tervnek a megvalósításában. Kezdetben valószínűleg sátorban kell laknod, de a roadmap szerint őszre kész lesz egy konténerváros és egy csomó 3D-nyomtatott ház is. Természetesen dolgozni is fogsz, a Bitcoin Inc. örömmel foglalkoztat téged a bányában. Nem vicc, győződj meg róla magad.

Fizetésként bitcoint kaphatsz, amit a helyi boltok mindegyike elfogad majd. Természetesen az egész gazdaság bitcoinra épülne, szoftverfejlesztő vállalatok működnének és a nyári estéken bányászgépek zümmögése verődne vissza a falakról.

Egy új állam alapításából nem maradhatnak ki az alapító dokumentumok. Az Egyesült Államok történelmi dokumentumaiból és libertárius youtuberek szlogeneiből összeollózott Alkotmány, Függetlenségi Nyilatkozat és Internet Bill of Rights is olvasható államuk honlapján. A tervek szerint a kriptoállam Függetlenségi Nyilatkozatát eljuttatják majd Nevadának, az Egyesült Államoknak és az ENSZ-nek. Ja, és katonai szövetséget is kötnek majd a Donald Trump Amerikájával. Egy ehhez hasonló bekezdést pár évvel ezelőtt még nem is tudtunk volna mire vélni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img