Életet követelt az extrém PR-mutatvány

spot_img

Az Ask.fm a világ legnépszerűbb kérdezz-felelek platformja. Meglovagolva a hullámot, ők is a tokenizáció és a blokklánc integrálására vetemedtek: az Ask.fm 2.0 fantázianévre hallgató új projekt keretében egy blokklánc alapú tartalomgyártást jutalmazó weboldalon kezdtek dolgozni a fejlesztők.

Az oldalhoz tartozó ICO pre-salet pár nappal ezelőtt hirdették meg, amihez egy kriptoszférában is szokatlan marketingeseményt társítottak. Egy Ask.fm által szoponzorált háromfős hegymászócsapat feljuttatott a Mount Everestre két Ledger tárcát, rajta egyenként 500.000 ASK Tokennel – azaz kb. 100.000 dollárral. Az egyiket eltemették fent a csúcson, azzal a szlogennel, hogy egy bátor vállalkozó a jövőben lehozhatja – talán kicsit túlbecsülve az Ask.fm tizenéves közönségét. A másik tárcát lehozták magukkal és a tokeneket kisorsolták az előregisztrált érdeklődök között.

A töménytelen mennyiségű shitcoin közül nehéz felhívni magadra a figyelmet, az Ask.fm pont ezzel a PR-mutatvánnyal szeretetett volna ezen javítani. Azonban a hírekbe végül a csúcson történt eltűnés – és azóta feltételezhető haláleset miatt kerültek be. Történt ugyanis, hogy a közeledő vihar miatt a három tapasztalt hegymászó gyorsabban kezdett ereszkedni és maguk mögött hagyták az őket segítő két serpát.

A serpák egy nepáli népcsoport, aminek neve szinte egybeforrt az Everest-mászással: ők azok akik a hegymászókat segítik útjuk során: jól ismerik a Himaláját, általában felszerelést cipelnek és utat mutatnak. A kettő közül az egyik serpa, egy bizonyos Lam Babu kb. 8000 méteres magasságban viszont túlságosan lemaradt a gyors iramban lefelé tartó csapattól. Tapasztalt mászók szerint az extrém körülmények között odafent nincs lehetőség visszafordulni bárkiért, Lam Babu vélhetően az életét vesztette.

A serpa mellett a háromtagú csapat két tagja is veszélybe került, 7000 méteres magasságban kifogytak a tartalék oxigénből. A leromlott állapotuk és az időjárás miatt a légimentők léptek közbe – bár ők is csak két nap után válaszoltak. A két hegymászó már biztonságban van és jelenleg is ápolják őket.

Az Ask.fm az események után igyekezett sikeresnek feltűntetni a PR-mutatványt, az eltűnt serpáról konkrétan egy szót sem ejtettek. A média és a kommentelők nyomására ma már kiadtak egy nyilatkozatot, amiben elmesélik a történteket. Lényegében annyit tudtunk meg, hogy mivel nem érkezett megerősítés a halálesetről, nekik nem tisztségük bejelenteni azt. Önmaguk védelmére pedig azzal álltak elő, hogy a lefelé tartó csapatnak sikerült megmentenie egy kínai hegymászót.

A Rock and Ice hegymászómagazin cikke határozottan elítélte az esetet: hangsúlyozta, hogy a Mt. Everest nem szolgálhat játékok és marketingfogások helyéül. Megvető hangnemben írtak arról is, hogy a társaság másokat bátorított arra, hogy menjenek és szerezzék meg a fenthagyott tárcát.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img