Jegybankok: Nem veszélyesek a kriptopénzek, ha jól végezzük a dolgunkat

spot_img

Az amszterdami Money20/20 konferencia egyik tegnapi panelbeszélgetése során négy ország jegybankárai beszéltek arról, hogy jelenthetik-e a kriptopénzek az állami valuták végét.

A stílusosan “Kriptopénzek, a központi (banki) kérdés” címmel futó beszélgetés során a svájci, litván, brit és kanadai jegybankok képviselői fejtették ki nézeteiket a témában. A hírek alapján a beszélgetés jóval kevésbé lekezelő stílusban zajlott, mint azt korábban akár pont a Bank of Englandtől megszokhattuk a kriptókkal kapcsolatban. Ennek egyik oka az lehet, hogy a Money20/20 egy globális fintech rendezvény, ahol nagyon furcsán mutatott volna a jegybankárok magas lovainak nyerítése.

A Bank of Canada szakembere szerint a közeljövőben egyedül hiperinfláció esetén jelentenek veszélyt a bitcoin vagy más kriptopénzek az állami pénzekre. Erről az eshetőségről, mint az adopció robbanásának egyik legkézenfekvőbb módjáról, több bejegyzésben is beszámoltunk az utóbbi időben.

Argentína kriptóország lesz? 40%-ra emelik a jegybanki alapkamatot

A svájci jegybank munkatársa szerint akkor is gond lehet, legalábbis az ő szempontjából, ha az állami pénz “nem teljesít jól”. Amíg az állam és jegybankja jól végzik a dolgukat, addig szükség is van rájuk. A világ egyik legprogresszívebb kriptós helyszíne pont Svájcban található, ez a Zug Crypto Valley, a völgyben adókedvezményekkel és ICO szabályozással várják a fintech-blockchain-kriptopénz projekteket.

A Bank of England embere szerint nagyon fontos még most beszélni arról, hogy milyen szerepet fognak betölteni ezek a digitális eszközök a jövő társadalmában, de nem gondolja, hogy a kriptopénzek mostani generációja leválthatná a fiatot. Az egész beszélgetés legfontosabb megállapítását is ő tette: A valódi kérdés a tömegek bizalma és véleménye a témában. Az emberek pedig egyelőre az állami pénz pártján állnak, ennek megváltozásához pedig fundamentális változások szükségesek.

Csakhogy a közhangulat nagyon gyorsan változhat. Ha máshogy nem, hát felvételen mindenki látott már lavinát: A völgybe akkora robajjal ér, hogy a hegység is beleremeg.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img