Az álhírek ára, avagy az autóbalesetben életét el nem vesztő Buterin

spot_img

Autóbalesetben életét vesztette Vitalik Buterin, az Ethereum ismert alapítója, a globális kriptopénz közösség meghatározó alakja. Vagy mégsem. A bevezető első mondata ugyanis egy álhírből származik, bizony a “fake news” mára önálló iparrá váló területe nem csak a nagyhatalmak csatározásainak eszköze, a kriptopénzek világát is elérte.

Sajnos sokszor hitelesnek tartott szakmai lapok is átvesznek egy-egy álhírt, ezzel sok kárt okozva a területnek, leginkább egyes befektetőknek. Lássunk három, különösen kártékony és nevetséges álhírt, ami sajnos a piacra is hatással volt.

Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója autóbalesetben életét vesztette

Ha a gerincünk nem lenne a helyén és álhírek gyártásával foglalkoznánk, akkor bizonyára jobb munkát végeztünk volna, mint az a kevéssé tisztelt kolléga, aki Buterin halálhírét keltette. Ugyanis amikor mesét mondunk, fontos, hogy a valóság valamely elemére építsünk, sokkal hihetőbb lesz a történet. Az egyik vezető kriptopénz első embere feltűnően vékony, ha az álhír arról szólt volna, hogy hasnyálmirigy betegségben, netán ismeretlen emésztőrendszeri probléma következtében hunyt el, jobban működött volna a hazugság.

Sajnos azonban így is célba ért, az álhír következtében, alig 24 óra leforgása alatt négy milliárd dollárt veszített értékéből az ethereum.

Új-Zéland miniszterelnöke bitcoinba fektet

Egy miniszterelnök szavaira és tetteire még akkor is odafigyel a világ, ha egy városka méretű ország vezetőjéről van szó. Viszont ha egy közepes méretű, a nyugati világhoz tartozó államról van szó, akkor nem kérdés, sokan birkaként fogják követni tetteit.

“Azért fektettem bitcoin-ba, mert hiszek a potenciálban, amivel bír, izgalmas, ahogy a globális fizetési rendszert megváltoztathatja.”

-John Key, Új-Zéland 38. miniszterelnöke.

Ez az álhír ráadásul 2017. Decemberében jelent meg, így csak tovább szította az akkor kialakuló FOMO-t. Key tagadta, hogy bármi köze lenne a bitcoin-hoz, a hírt hamar eltávolították.

Az Amazon fizetőeszközként bevezeti a bitcoin-t

Ez az álhír ráadásul a kripto közösségből származott, az Overstock, az Amazon egyik versenytársa valóban bevezette egyes kriptopénzek elfogadását, ezen alapult a megtévesztő információ. Nagy súlyú bejelntés lett voln az Amazontól a bitcoin elfogadás, ha lett volna. De nem volt.

Sokaknak megmozgatta a fantáziáját a hír, bizonyára sokan ennek hatására tették megtakarításaik egy részét bitcoin-ba, majd várták a csodát. Legyünk óvatosak minden hírrel kapcsoaltban, sokkal szerencsésebb, ha a egy-egy hír feltétel nélkül elfogadása helyet az alábbiak szerint járunk el:

  • Nézzük meg, hogy más hírforrások is foglalkoztak-e az adott témával.
  • Keressünk rá a hírre, hamar kibukhat, hogy álhírről van szó.
  • Kérdezzünk a közösségi médiában és szakmai fórumokon.
  • Kövessünk minél több kriptopénz szakértőt a közösségi médiában, vizsgáljuk meg, hogy ők is foglalkoznak-e az adott hírrel.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img