Meghaladták a kripto vásárlások a hitelkártyákat az ékszerésznél

spot_img

Miközben a piac teljes letargiában van, a terület ütemesen fejlődik. Miközben sokan, akik néhány dolláron, esetleg néhány centen vettek a top coinok valamelyikéből azon keseregnek, hogy mikor megy már újra száz vagy akár több száz dollár fölé a kriptopénzük értéke, újabb és újabb komoly előrelépéseket, megállapodásokat érnek el az egyes projektek.

Miközben keressük a kötelet, netán egy szép magas épületet, vannak üzletek, amikben a kriptopénz vásárlások értéke már meghaladta a hitelkártya költések mértékét.

A lelki fröccs után viszont térjünk rá a lényegre, egy kaliforniai, egészen pontosan a Szilikon völgyben található ékszerüzlet CEO-ja fontos bejelntést tett. Nem elég, hogy a bevételeik húsz százaléka már kriptopénzben keletekizik, ezek a költések már meghaladták a hitelkártya alapú vásárlások mértékét.

Stephen Silver 2014-ben, elsők között döntött úgy, hogy bitcoin-t is elfogad üzletében. Elsők között, a maga területén pedig legelsőként hozta meg az akkor – és mind a mai napig – kockázatos döntést.

Stephen szerint főként olyan bevételekről van szó, amiket a kriptopénz elfogadás bevezetése nélkül nem érhettek volna el. Ez persze némiképp árnyalja a pozitív hírt, utalhat szürke, esetleg fekete pénzek használatára.

De nem egészen erről van szó. Az ékszer és az ingetlanipar az a két terület, ahol valamiért nagyon jól megy a kriptopénz elfogadás. Tavaly például egy 327 millió dolláros, dubai ingatlanberuházás tulajdonosa döntött úgy, hogy bitcoint is elfogad az értékesítés során.

Alig néhány hét alatt 50 luxusapartmant adtak el bitcoinért.

De mégis miért fordulnak sokan a kriptopénzek használatához az ékszer és az ingatlanpiacon? A válasz az ezeken a területeken értékesített javak árában keresendő, az ékszer és az ingatlan ugyanis tipikusan nagy értékű vásárlás. Márpedig ha nagy a vásárlás összege, akkor a banki utalások költsége is jelentős lehet. Tízezertől egymillió dollárig a banki jutlék lehet ezer vagy akár ötvenezer dollár is.

Azért használnak kriptopénzt az emberek, mert lényegesen olcsóbb.

Ha például egy több tízezer dollár értékű festmény veszünk úgy, hogy a fizetéshez használt eszköz költsége csupán két dollár, akkor szinte ingyen történt az utalás. Ezzel szemben ha 2-3% banki költséggel kell számolnunk ugyanennél a nagy értékű műkincsvásárlásnál, akkor a költség már jelentős.

Az ékszervásárlások során ráadásul további 1,5%-ot spórolhatnak meg a vevők, hiszen ha kriptopénzzel vásárolnak, akkor a tartalék valuták átváltásához sincs szükség bankok. A decentralizált modell, a harmadik közbeiktatott fél kizárása jelentősen olcsóbbá teszi a blokklánc alapú vásárlásokat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img