Szabadalmi háború küszöbén állunk?

spot_img

Megindult felfelé a blokkláncal kapcsolatos bejegyzett és a bejegyeztetésre váró szabadalmak és szabadalmi kérelmek száma. A tavalyi évben világszerte 1240 blokkláncal összefüggő szabadalomért fordultak az egyes államokhoz a vállalatok. Minderre a koreai szellemi tulajdonokkal foglalkozó hivatal közölt információkat.

A jelentés azt is megemlítette, hogy a szabadalomkérelmek 78%-a az Egyesült Államokból és Kínából érkezett. Dél-Korea a globális halmaz 8 százalékáért volt felelős. A számok emelkedő trendről tesznek tanúbizonyságot, 2013-ban 27 szabadalmat jegyeztek, 2015-ben 258-at, 2016-ban pedig már 594-et. A tavalyi szám már több mint a duplája a 2016-os szabadalmak számának.

A bejegyeztetéshez folyamodók nagy része startup és techvállalat, de a nemzetközi cégóriások is kiveszik a maguk szeletét a tortából. A Mastercard, a Bank of America, a Walmart, az IBM, a Goldman Sachs és a JPMorgan Chase nevéhez is tucatjával fűződnek szabadalmak.

Érdekes trendet lepleznek le az eredmények. A blokklánccal foglalkozó társaságok kirobbanó mértékben igyekeznek saját fejlesztéseiket bejegyeztetni. Nick Spanos, a Blockchain Technologies CEO-ja szerint a helyzet a 90-es évek végéhez hasonlítható, amikor a szoftverek kapcsán robbant ki egy szabadalmi háború.

A szereplők között jelen vannak a szabadalomtrollok is, akik a konkurencia előtt járva igyekeznek minden lehetséges szabadalmat saját maguknak tudni, majd ebből profitálni.

Felmerülhet a kérdés, hogy egy önálló decentralizált közegben hogyan lehet egyáltalán végrehajtatni egy esetleges eljárást a szabadalommal szemben vétők ellen? A jelenlegi jogi és technikai környezetben valószínűleg sehogyan. Az elegendő tőkével és befolyással rendelkező óriásvállalatok azonban felhasználhatják ezt az időszakot arra, hogy megalapozzanak egy jövőbeni pozícióba kerülésnek.

A témával kapcsolatban fennáll az a veszély is, hogy egy már rég kidolgozott technológiát jegyeztetnek be, miközben az már több blokkláncon is működik. Pont egy ilyen esetről tweetelt néhány nappal ezelőtt Vitalik Buterin, aki az nChain nevű blokklánc vezetőjének lépését kommentálta. Vitalik szerint az Ethereum már 2013 óta használja azt a technológiát, aminek szabadalmát az nChain nemrégiben bejegyeztette.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img