Brave: anonim böngészés a Tor segítségével

spot_img

Az internet ma már a mindennapjaink részét képezi, amin folyamatosan osztunk meg információkat magunkról és a magánéletünkről: kikkel találkoztunk, mit ettünk, hol voltunk, miket olvastunk. Ezeket felhasználva egy harmadik fél, kellő tudással vagy hozzáféréssel olyan dolgokat is megtudhat, amiket máskülönben nem osztanánk meg egy vadidegen emberrel, pl.: a bankkártya számunkat, a lakcímünket, vagy hogy az elmúlt évben milyen weboldalakat látogattunk.

Ennek megakadályozására hozták létre a Tor-t, ami elrejti internetes tevékenységünket. A Tor logójában is található hagyma, a program által biztosított több rétegű védelemre utal. A Tor hálózat a blokklánchoz hasonló módon, a decentralizáltság elvén működik. Mielőtt meglátogatnánk egy weboldalt, három másik véletleszerűen kiválasztott IP címhez csatlakozik a gépünk, így nehezítve annak nyomonkövetését. A Tor felhasználói a külvilág számára arc nélkülivé válnak, ezzel összezavarva bárkit, aki online próbálja megfigyelni őket. Minél többen használják a Tor hálózatot, annál erősebbé válik ez a védelem.

A Tor használatához eddig egy külön böngésző kliens kellett letöltenünk számítógépünkre, de mostantól a BAT tokeneket kibocsájtó cég által létrehozott Brave böngészőben is elérhető ez a szolgáltatás. A jelenleg még csak béta állapotban lévő, de a File menüben a New Prvacy Tab with TOR opcióra klikkelve már indítható funkcióval lényegében megakadályozhatjuk, hogy az internetszolgáltatók, nyilvános Wi-Fi hálózat tulajdonosok és az általunk meglátogatott oldalak adatokat gyűjthessenek rólunk.

Mivel jelenleg még csak béta üzemmódról van szó, előfordulhatnak hibák a működés során, illetve aki első ízben használ Tor-t ne lepődjön meg, hogy az internetezés ezen módja némileg lassabb lesz a megszokottnál, hiszen az egyes weboldalakhoz nem közvetlenül, hanem a világ különböző pontjain lévő “átjátszó állomásokon” keresztül fogunk csatlakozni. A Tor alapesetben a DuckDuckGo keresőt használja, mely a Google-al ellentétben nem rögzíti a keresés előzményeit, de ezt a beállítások menüben bárki megváltoztathatja.

A Brave a napokban indította el, a felhasználóit jutalmazó program tesztelését is:

Most érdemes kipróbálni a Brave böngészőt

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img