Deák Ferenc téri Bitcoin ATM teszt 2.

spot_img

Több hete tartozunk egy rendes teszttel, méghozzá a budapesti Deák Ferenc téren található Bitcoin ATM tisztességes kipróbálásával. Az első videóanyagunk ugyan könnyedre sikeredett, mégsem volt alkalmunk arra, hogy a tényleges működést kipróbáljuk.

Egészen tegnap estig, egy éles teszt keretében ugyanis eladtunk ötvenezer forintnyi BTC-t. Először lássuk a tranzakció nyers adatait, majd beszéljünk magáról a gépről:

  • Eladott összeg: 0,0309093 BTC
  • Tranzakciós díj: 0,0000113 BTC
  • Tranzakció időtartama: 21 perc

Rátérve a lényegre, az automata működésére, a helyzet az, hogy ugyanúgy, mint a pár héttel ezelőtti tesztünk során, a képernyő nyomkodása most sem ment zökkenőmentesen. Bár sokkal kevésbé volt ragacsos a felület, mint legutóbb, lényeg a lényeg, használható az érintőképernyő.

A kezelőfelület sallangoktól mentes, a design-ba talán lehetett volna egy picivel több munkát tenni, de ennél nagyobb baj ne legyen. Intuitív, magától értetődő az egész folyamat. Az első lépés a telefonszámunk megadása, az érkező SMS kódot meg kell adnunk. Ennek ellenére nagyon gyorsan el lehet jutni a kezdőképernyőtől ahhoz a ponthoz, ahol láthatjuk a QR kódot, melyet beolvasva a tárcánkba máris látjuk a vevő fél Bitcoin címét.

Ezt követően nincs más dolgunk, mint megadni az értékesíteni kívánt összeget és elküldeni.

Itt jön a feketeleves, a Bitcoin blokklánc terheltsége miatt ugyanis akár több órát is várhatunk. Mi “olcsón” megúsztuk 21 perccel.

Gondoljunk bele, ha egy hosszú nap végén még be kell vásárolnunk a családnak, akkor nem tesz igazán jót a hangulatunknak, ha még hosszasan várakoznunk kell a pénzünkre.

A Bitcoin blokklánc terheltségéből adódó késedelem azonban nem az ATM üzemeltető hibája, attól független problémáról van szó.

A helyszín szerencsés, nem csak azért, mert a Deák tér könnyen megközelíthető, azért is, mert az ATM tőszomszédságában lévő nyitott helyen megihatunk egy sört, míg várakozunk. Feltéve, hogy van nálunk készpénz. Illetve el tudjuk viselni, hogy magányos alkoholistának néznek.

Mi szerencsések voltunk, gyönyörű nők társaságában tölthettük el a tranzakció elindítása és az összeg megérkezése közti időt, még egy sörre elég pénz is volt nálunk. Nem említettük az elején, de fontos lépése a folyamatnak, hogy a tranzakció indulása után kapunk egy szelvényt, ez egy hosszú papírcsík melyen számos adat szerepel, ezek között a legfontosabb egy QR kód.

Semmiképp se dobjuk ki a papírt! Ugyanis a QR-al azonosítjuk magunkat, miután megérkezett a bitcoin összeg a vevőhöz. De honnan tudjuk, hogy visszaballaghatunk a géphez? Természetesen kapunk egy SMS-t, így értesülünk arról, hogy vár ránk a pénzünk.

A gépen egy kis ablakocskában bemutatjuk a QR kódot, pillanatok alatt tudja, hogy miről is van szó. Van még egy lépés, egy újabb biztonsági SMS kód érkezik, de ha ezen is túlestünk, akkor máris megkapjuk a várva várt forintokat. Itt felmerült egy apró furcsaság, az ötvenezer forintnyi összeg egy része az egyik nyílásból, egy másik része egy másik nyílásból látta meg a napvilágot, vagyis a budapesti éjszakát.

Rendben, pontosan, precízen megérkezett a pénzünk. A gép jutaléka négy euró, ez nem kevés. Összefoglalásképp azt kell mondanunk, hogy az automata tökéletesen működik, viszont az SMS-ek kényelmetlenebbé teszik, mint egy klasszikus bankkártyás készpénz felvétel. De nem tragikus a helyzet.

Napi használatra nem ajánljuk, ha sürgősen készpénzre van szükségetek, akkor viszont bátran forduljatok a géphez.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img