123 730 forint JSECoin bányászattal

spot_img

Sokadszor írunk egy némiképp rendhagyó blokklánc projektről, a JSECoin-ról. Ez az a kriptopénz, amit egyetlen gombnyomással bárki elkezdhet bányászni, csupán regisztrálnunk kell a bemutatkozó oldalon, és már mehet is a munka. Nincs semmi tennivalónk, mint minden alkalommal, amikor a gépünket használjuk, belépni az oldalra és bányászni.

Semmilyen fennakadást nem fog okozni egy laptop vagy egy asztali gép munkájában, egyáltalán nem lassul. Nem ez az első kriptopénz, ami a széles tömegek felé próbál nyitni az egyszerűségével, a CoinHive a JSECoin előtt indult, nemrég azonban cryptojacking gyanújába keveredtek, Japánban letartóztatások is történtek.

A cryptojacking az a tevékenység, mely során a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül végeznek kriptopénz bányászatot az eszközeikkel, “természetesen” a jutalmul kapott kriptopénzből az áldozatok egyáltalán nem részesülnek.

Jelenleg tehát a JSECoin az egyetlen kriptopénz, ami transzparens gyakorlatot követve teszi lehetővé bárkinek, hogy kriptopénzt bányásszon anélkül, hogy egy drága és szakértelmet igénylő bányagépet üzemeltetne. Tavaly szeptemberben indultak, múlt héten jutottak el az ICO-ig.

0,006 USD áron juthatunk hozzá egy JSECoin-hoz, Ethereum ellenében várásolhatunk, 450 dollárral számolnak egy ETH-t, egészen pontosan 75 000 darab üti a markunkat az újszerű kriptopénzből ha “beáldozunk” egy étert. Mi a legelső bányászok között voltunk a tavalyi induláskor, egy picit “csaltunk”, idén áprilistól egy második gépet is elkezdtünk használni az első mellett a bányászathoz.

Több mint egy gép használatát a JSECoin “szabályzata” nem tesz lehetővé, ellenben ha az egyik regisztráció a miénk, egy másik pedig a “barátunk”-hoz tartozik, akkor minden rendben lesz. 😉 Ezzel kárt nem teszünk a rendszerben, minden blokklánc csak stabilabbá, erősebbé válik egy-egy új bányász megjelenésével. Az alapítók valószínűleg azt szeretnék elkerülni, hogy egy szűk elit halmozhasson fel magának nagy mennyiségű coint-t, a későbbiek során ez nem tesz jót az árfolyamnak. Hiszen ha megjelennek “bálnák”, akkor egy hirtelen, nagy mennyiségű eladással letörhetik az árfolyamot.

Mostanra össze is jött közel 75 000 JSE, vagyis egy ETH-nak megfelelő mennyiség. Persze nem ilyen egyszerű az egész, a coin ICO-ja még csak most kezdődött, messze vagyunk még attól, hogy tőzsdékre kerüljön. Ennek ellenére nem teljesen esélytelen, hogy találjunk valakit egy fórumon, aki JSECoin-t akarna venni. 450 dollár a jelenlegi árfolyamon 123 730 forint. Azt is látunk, kell, hogy ugyan rögzített árfolyamon, 450 dolláron számolnak egy étert, egy vevő viszont az eladáskori árfolyamhoz fog ragaszkodni.

De ha tisztességesek akarunk lenni, akkor nem adjuk el most senkinek, hiszen miután felkerül az első kriptopénz tőzsdére a JSE, nagy valószínűséggel az első hetekben csak zuhanni fog az ára, sok bányász akar majd végre eladni az elmúlt év során kibányászott coinokból. Persze ha valaki úgy dönt, hogy egy adott áron megveszi akár most, lelke rajta, nyilván az árfolyam emelkedésére számít hosszútávon.

Mindenesetre az, hogy ebben a pillanatban még nem – vagy csak nagyon nehézkesen – tudnánk pénzzé tenni a coinjainkat, nem változtat a tényen, miszerint igenis van értéke az elmúlt tizenegy hónap során végzett bányászatnak. Arról nem is beszélve, hogy könnyen lehet, hogy még az idén felkerül egy tőzsdére a JSE, addigra csak még több coinunk lesz, egyből el is adhatjuk majd.

Ha úgy döntünk, hogy eladjuk. Nem biztos, hogy ez okos döntés lenne, hiszen a projekt egyediségéből adódóan elképzelhető, hogy emelkedni fog az árfolyama a következő években. Ha már közel egy évet vártunk, ráadásul némi (elhanyagolható) villanyszámla többletet leszámítva semmilyen költséggel nem járt a bányászat, akkor igazán várhatunk még egyet, vagy még kettőt.

Persze felmerül a kérdés, hogy mégis mire jó ez a coin, szerencsére van use-case, felhasználási terület. Nem csupán a saját gépünkkel bányászhatunk, beágyazhatunk egy aprócska Javascriptet bármilyen website-ba, ha ezt megtesszük, akkor a látogatók gépei is számunkra fognak bányászni.

Akkor ez nem cryptojacking?

Nem, hiszen a JSECoin tájékoztatja a látogatókat arról, hogy pontosan mi történik, miközben az adott oldalt látogatják, ha ez valakinek nem tetszik, akkor eltekinhet az oldal használatától. Így nincs mitől tartanunk, egy tisztességes munkáról van szó.

A website tulajdonosok valóban szembesülnek azzal, hogy nehéz bevételt termelniük, hirdetési felületeket kiadni csak “nagy” oldalaknak sikerül. A “nagy” persze relatív, általánosságban elmondhatjuk, hogy napi több ezer, lehetőleg több tízezer látogatóra van szükségünk stabilan ahhoz, hogy egyáltalán esélyünk legyen hirdetőket találni.

Persze tény és való, 11 hónap alatt megkeresni 123 730 forintot nem az évszázad üzlete, ez havonta egészen pontosan 11 248 forintot jelent. Ugyanakkor ki mondana nemet erre az összegre úgy, hogy szinte semmit sem kell tennie érte, legális is az egész?

Természetesen adóznunk kell a bevételeink után akkor, amikor fiat-ért eladjuk majd a kibányászott coinokat!

Mindenkinek sikeres bányászatot kívánunk, cikkünk természetesen nem befektetési tanácsadás. Saját felelősségünkre vásárolunk az ICO során JSECoin-t, ha úgy döntünk, hogy elkezdünk bányászni, azt is saját felelősségre tesszük.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img