Japánban letartóztatások indultak a Coinhive miatt

spot_img

Cryptojacking miatt történtek letartóztatások Japánban. A tizenhat letartóztatásból tizenhármat a Coinhive konszenzus nélküli használata miatt rendeltek el.

A cryptojacking fogalma annyit tesz, hogy különböző magánszemélyek, esetleg cégek gépén bányászszoftvert, vagy -szkriptet futtatunk a beleegyezésük nélkül, a profitot pedig eltesszük. Lényegében “kriptós eltérítés”-nek lehetne tükörfordítani. A Coinhive pedig egy egyszerűen használható, weblapokba építhető Monero-bányász szkript, amit lehetne jóhiszeműen is használni – azaz felhívni a felhasználók figyelmét rá -, azonban nem ez a gyakoribb.

Most terjedő jelenség, hogy hackerek sebezhető oldalak kódjába implementálnak egy Coinhive szkriptet, ami aztán felfedezéséig termeli nekik a bevételt az oldalakra látogató felhasználók gépein. Idei leghíresebb eset a Tesla weboldalának meghackelése, ez volt talán a leghíresebb áldozata eddig a cryptojackingnek.

Illusztráció. Forrás: livebitcoinnews.com

A Japánban most letartóztatott 16 személy többsége azonban nem hacker. A kódot a saját oldalaikba építették be, viszont figyelmeztetés nélkül, így illegálisan használva olvasóik számítógépeit. Hogy mekkora összegekről van szó, azt sajnos nem tudjuk, mindenesetre maga a hatósági intézkedés azt feltételezi, hogy a japán kormány komolyan veszi a problémát, és szeretné elrettenteni a potenciális elkövetőket tőle.

Ez az első eset Japánban, hogy ilyen eseményt letartóztatások követnek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img