70 milliót bannoltak, köszönik jól vannak a scambotok

spot_img

A múlt héten megtudtuk a Kaspersky Lab-től, hogy az elmúlt egy évben több mint 10 millió dollár értékben sikerült ethereumot lopnia a hírhedt közösségi média felületeket ostromló scambotoknak.

Az átverés abban áll, hogy a csalók a kriptovilág hírességeinek és vállalatainak profiljához megtévesztésig hasonló profilt kreálnak. Az utóbbi időben már odáig is eljutottak, hogy a felhasználók személyazonosságának megállapítására szolgáló verifikációs rendszert is át tudták verni. Így kerülhetett a nevük mellé a hitelességüket igazolni tudó fiókoknak járó kis kék pipa, ami egészen ez idáig egy biztos eligazodási pontnak tűnt.

A csalók főleg a Twitteren vannak jelen és kamuprofiljukkal a megcélzott felhasználók (pl. Vitalik Buterin) bejegyzései alatt csábítják a gyanútlan júzereket, akiknek így úgy tűnhet, hogy az emberük bocsátkozott beszélgetésbe saját posztja alatt. A scambotok kamu giveaway-t és nyereményjátékokat kínálnak, de legprimitívebb formájukban még a “küldj X ethereumot erre a címre és visszakapsz háromszor ennyit” c. performanszt is eljátsszák. Sajnos nagyon sokan ennek is bedőlnek és nem csak komoly összegeket veszítenek, hanem gyakran személyes adataikat is tárcán tálcán kínálják a csalóknak.

 

A képen a Binance CEO-ját, CZ-t megszemélyesítő csaló: CZ bejegyzése alatt 10.000 ETH-s játékba szeretné belerángatni az olvasókat.

 

A probléma fő forrása, hogy ez nem egy szigorú értelemben vett kiberbűnözés, amit biztonsági szoftverrel egyszerűen meglehet állítani, mivel a botok a hétköznapi felhasználók rászedésére és az emberi hiszékenységére játszanak.

A jelenség az utóbbi időben olyan méreteket öltött, hogy a Twitternek is lépnie kellett. Nem olyan régen 70 millió (!) scambotnak címkézett fiókot zároltak az oldalon.

Az új “iparágat” ez a banhullám sem állította meg, a kamuprofilok újra visszatértek. Ez még az amúgy kriptopénzekkel nem foglalkozó Elon Musk-nak is feltűnt és egyszerre gúnyos és elismerő szavakkal illette az átveréses botokat, amiről itt írtunk:

Musk első tweetje az Ethereumról csalódást keltett Buterinben

Hosszú távú megoldásra még várnunk kell, már Vitalik Buterin is felszólította a kriptoközösséget, hogy együtt keressenek megoldást a problémára. Nyilvánvalóan a banhammer bevetése csak ideig-óráig oldja a szituációt.  A Twitter a fent említett verifikációs rendszer átdolgozásában látja a megoldást, bár a kriptós átverések még mindig a felhasználóknak csak egy parányi szeletét érintik– ezért sem foglalkozott velük különösebben a Twitter az elmúlt egy évben.

A Twitteren vagy más szociális hálón szembejövő giveaway-ek, nyereményjátékok és kéregetések nagy része csalás. A kriptoszféra nagyobb szereplői már tanultak az esetekből és valószínűleg soha semmilyen adakozással vagy nyereményjátékkal nem fognak előállni. Persze ez a jövőben változhat, de jelenleg az a legbiztonságosabb hozzáállás, ha nem küldünk ismeretleneknek kriptopénzt egy tartalmatlan ígéretért cserébe.

Ha többet szeretnél megtudni a kriptoban előforduló csalásokról, vess egy pillantást a KriptoSuli vonatkozó anyagaira.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img