Összeomlás: flash crash a tőzsdéken

spot_img

“Tegyük fel hogy hiszel a bitcoinban, ami mondjuk 10 000 dollárt ér, de a következő 5 percben esik 75%-ot? Még mindig hiszel benne? Szép dolog a hit, de ha a piac arcul csap nagyon hamar kijózanodik az ember.”

A fenti sorokat a tegnapi Peter Hayes-sel készült interjúból emeltem át és ebben a cikkben szeretném bemutatni, hogy mennyire nem volt légből kapott a példa amiről beszélt.

2011. június 19-én, a bitcoin ára néhány perc alatt 18 dollárról egészen 1 centig esett vissza. Az esetet annó egy youtuber is rögzítette, aki valahol 5 dollár környékén kezdte el a felvételt és a videó későbbi részében próbálja kitalálni, hogy mi is történhetett. Később az ár hirtelen visszaugrik 14 dollárra és kiderül, hogy csak egy hirtelen összeomlásnak lehettünk szemtanúi.

Ha arányaiban nézzük a dolgot akkor ez olyan lenne, mintha a BTC ma percek alatt az 1800-ad részére, vagyis 4.5 dollárra esne vissza. Most biztos sokan rávágják, hogy persze azonnal vennék egy csomót, de míg akkor nagyjából gyakorlatilag egyetlen tőzsde elég volt ahhoz, hogy a világ teljes BTC kereskedelmét lebonyolítsa, addig a piac mai méretét figyelembe véve valószínűleg egy hatalmas káosz alakulna ki és azonnal leállna az összes váltó.

Az összeomlást egyébként a Mt.Gox elleni hekker támadás okozta, mely során hozzáfértek egy nagy mennyiségű bitcoint tartalmazó számlához. A támadók az akkor érvényben lévő, kiutalást szabályozó protokoll miatt csak 2000 BTC-t tudtak kiutalni maguknak, de az esetnek volt egy szerencsés résztvevője is, aki csak “Kevin” néven vált ismertté. Kevin egy hosszú bejegyzésben fejtette ki, hogy az incidens idején éppen 3000 dollárnyi USD volt a MtGox számláján és az 1.01 centre beállított vásárlási megbízásával végül 259 684 BTC-t sikerült vásárolnia.

Bár mondhatnánk, hogy ez egy elszigetelt eset volt a hőskorból és ami 2011-ben megtörtént az ma már teljesen elképzelhetetlen, de tudunk mutatni egy közelmúltbéli példát is.

Pont egy éve, 2017 júniusában az Ethereum 319 dollárról zuhant be mindössze 10 centre. Az eset a Coinbase tőzsdéjén, a GDAX-on történt és az oka egy több millió dollár értékű piaci áron történt eladás volt, amire likviditás hiányában egyszerűen nem volt elég vevő. Az ár természetesen itt is gyorsan korrigált, de ha belegondolunk abba mit érezhettek azok az ethereum tulajdonosok, akik éppen ezekben a pillanatokban tekintettek rá az árfolyam grafikonokra, biztosan nem cserélnénk velük.

Az eset után egy screenshot is elterjedt amin az látható, hogy valaki a 10 centre beállított vásárlási megbízásával 3809 ETH-et vásárolhatott, mindössze 380 dollárért.

Az ilyen hirtelen árzuhanásokat természetesen lehetetlen megjósolni és szerencsére nem is esnek meg túl gyakran, de azért érdemes elgondolkozni azon, hogy mit tennénk ha velünk történne valami hasonló.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img