Média és a kriptopénzek piaca – Pozitív és negatív hírek hatása

spot_img

Az idei eddigi (kopp-kopp) mélypontot kicsit több, mint egy hónapja érte el a kriptopénzek piaca. Június közepén az egyre szaporodó pozitív hírek ellenére a média, gondolunk itt a kriptós körökben gyakran idézett amerikai mainstream “pénzügyi” médiára, mint CNBC, Bloomberg és társai már 5000-re 3000-re és még lejjebb várták a BTC árfolyamát.

Az árfolyamok aztán eldurrantak felfelé, egy hét leforgása alatt közel 2000$-os emelkedésen vagyunk túl a piaci hangulatmérőnek számító BTC grafikonján. A nemzetközi kriptós oldalak pedig, gyakran bármilyen kritika nélkül átvéve a mainstream hangulatkeltő, csak szenzációt hajkurászó “híreit”, készpénzként adják el egy aktuális árfolyamugrás vélt okát. Érdekes módon a 2018 elején érkező hasonlóan pozitív hírek semmilyen hatást nem váltottak ki egy-egy sötétvörös időszakban.

A hírek hatása az árfolyamokra

Egy belviszály itt, egy tőzsdehack ott, egy országos tiltás amott. Hosszú távú hatásuk nincs az árfolyamokra. Miért? Mert az árfolyamokat a trend és általános hangulat határozza meg. December elején senkit sem érdekelt, hogy a BTC blokklánc annyira bedugult, hogy lassú és drága lett a küldés, konkrétan a legfontosabb tulajdonságai váltak használhatatlanná. A vásárlói tömeghisztéria időszakában senkit sem érdekelnek a negatív fejlemények, csak a profit.

Az egy hete indult erős növekedés az Bitcoin ETF elfogadása miatt történik? A tömegek nem azért kezdenek vásárolni, mert szerintük lesz ETF és innentől megállíthatatlan a Bitcoin, hanem mert végre emelkedésnek indultak az árfolyamok. Lehet, hogy a valaki a korábbi 16.000$-os vásárlását szeretné átlagolni, hogy kevésbé legyen bukóban. Vagy beugrott nála a tavaly őszi hegymenet és nem akar kimaradni, őrületes FOMO lesz úrrá rajta. A média pedig minden esetben az aktuális “kisördögöt” fűti bennünk, ezért érdemes nagyon észnél lenni. Érzelmeink által vezérelve a kriptopénzek piacán garantált a sebesülés. Csak akkor vásárolj, ha van stratégiád arra az esetre is, ha nagyon rosszul alakulnának a dolgok.

A Kripto Akadémia felületén mi is rendszeresen idézünk, lehetőleg vagy felháborító, vagy reménykeltő interjúkat az amerikaiaktól, és próbáljuk a hátteret, valamint az ellenpólust is megmutatni. Minden nyilvánosság elé lépő interjúalany, minden pénzügyi szakértő és minden milliárdos nyer valamit abból, hogy a képernyőn vagy a hírportálok hasábjain megjelenik. Mindenki a saját szekerét tolja, ezért az általuk közölt információk valójában erősen részrehajló vélemények, sőt vágyak. Ezeket sokan a saját meggyőződésüket megerősítő vásárlási vagy eladási jelnek tekintik.

A piac közben pedig csak megy, amerre a közhangulat és a nagyok diktálják.

A jelen bejegyzés által vesézett témáról a Kriptosuli E moduljának utolsó leckéjében többet is megtudhattok.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img