Már megint esik

spot_img

Az elmúlt 24 órában a Bitcoin árfolyama újra szabadesésbe kezdett, és a tegnap déltől tartó folyamatos zuhanás 7000 alá, egész pontosan 6 944 dollárig vitte le az árfolyamot. Vajon mi ál mindennek a hátterében?

A short-term traderek és az átlagos kisbefektetők mind a kriptotőzsdéket használják kriptovaluta vásárlására, mint a Coinbase, Bitfinex, Binance. Ugyanakkor a TABB Group-jelentés szerint a tőzdsén kívüli kereskedés nagyságrendekkel nagyobb lehet, mint a tőzsdék kereskedelmi volumene összeadva.

A Bálnák tőzsdén kívül kereskednek

Ezt nevezik úgy, hogy OTC (over-the-counter) kereskedés. Amennyiben elfogadjuk, hogy ez így van, úgy lényegében két egymástól szinte független árfolyama lehet a Bitcoinnak, és ebből a jelentősebb sajnos valószínüleg alacsonyabb, ráadásul ismeretlen. Bizonyos feltételezések szerint az olyan nagyvállalatok és befektetők is OTC megállapodásokon keresztül szerzik be készleteiket, melyek a nyilvánosság előtt nem vállalnák ezt föl, vagy egyenesen ütik a BTC-t.

Jeffrey Sprecher, ICE CEO: A Bitcoin lehet az első világpénz

Annak fényében, hogy a New York-i tőzsde éppen most ugrott fejest a kriptóba, nehezen magyarázható ez az esés, ha csak nem tényleg úgy, hogy a BTC birtoklók jelentős hányada néhány bálna, akik kedvük szerint manipulálják a piacot, és messze piaci érték alatt szerezhetik be azt. A gond az, hogy így megthetik, hogy holdolják, de megtehetik azt is, hogy a piacra öntik. Mind két esetben nyereséget könyvelhetnek el.

Azaz a piaccal azt tesznek, amit akarnak. Elképzelhető, hogy ez többeknek is “leesett”, és ezért csökkent a piaci kapitalizáció.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img