Két éven belül a Vechain végezheti a kínai oltóanyagok minőségbiztosítását

spot_img

Nemcsak Kínát, hanem az egész világot megrázta az a hír, hogy egy helyi gyógyszergyár hamisított vakcináival oltottak be több százezer kínai gyermeket, az országban érvényben lévő oltási program keretében.

Sajnos az elmúlt években nem ez volt az egyetlen hamisított gyógyszerekkel elkövetett visszaélés az országban, de Kína legnagyobb városa, a 24 milliós Sanghaj egyetlen ilyen botrányban sem vált érintetté. Ez pedig nem a véletlen műve. A város vezetői nagyon szigorú szabályokat vezettek be a gyógyszerek gyártására és tárolására vonatkozóan. Hogy ezt tovább fejlesszék, a blokklánc technológiához fordultak segítségül.

Egy most kiadott sajtóközlemény szerint, a város vezetése 2017 óta dolgozik együtt a Vechainnel egy vakcinákat egyedi azonosítóval ellátó rendszeren, melyet hamarosan a nyilvánosság előtt is be fognak mutatni.

A Vechain eredetileg egy ellátási lánc biztosítására szolgáló technológiát hozott létre, melyen keresztül pontosan nyomonkövethető az egyes termékek útja.

 

Ennek kapcsán már több parnerkapcsolatot is létesítettek, például a kínai állam dohánymonopóliumával a China Tobacco-val, a Kuehne Nagel-el, mely 2017-ben a világ legnagyobb tengeri és második legnagyobb légi szállítmányozója volt, a DB Schenkerrel, ami a német vasút teherszállításért felelős leányvállalata vagy a DNV GL minőségbiztosítási céggel melynek partnerei között megtalálható többek között az Alibaba, a Coca-Cola és az Unilever is.

 

Később a Vechain rendszerét továbbfejlesztették, így az ma már az Ethereumhoz hasonló platformmá vált, ami alkalmas a decentralizált alkalmazások és okosszerződések futtatására. A Vechain fő hálózata június 30-án indult. Platformjára eddig 7 ICO-t jelentettek be.

A Vechain és annak egyik legfontosabb partnere, az 1864-ben (!) alapított DNV GL, egy minőségi osztályozó rendszert vezetett be Sanghaj terhes nőket és újszülötteket gondozó kórházaiban, orvosi egyetemén valamint gyógyszergyárában, amit a legkorszerűbb ISO szabványoknak megfelelően alkottak meg. Jelenleg a Vechain biztosítja a város vakcinákat ellenőrző és nyomonkövető rendszerének működését és céljuk, hogy legkésőbb 2020-ra elérjék, hogy módszerük egész Kína területén alkalmazható legyen.

A Vechain vakcinákat nyomonkövető rendszerének fejlesztése és tesztelése Sanghajban történik, de hamarosan egész Kínában bevezetésre fog kerülni – fogalmaz a közlemény.

A rendszer nagy érzékenységű IoT eszközökön alapul, melyek minden adatot rögzítenek a vakcinák környezetében.

Ezek használatával pontosan meg lehet majd határozni a vakcinák eredetét, a készletek  felhasználhatóságának időtartamát, lehetővé teszik a gyártók és szállítmányok valós idejű megfigyelését és akár a vakcinák egyedi azonosítását is. A rendszerhez tartozó telefonos applikációval, akár a végfelhasználó is meggyőződhet a neki beadandó oltóanyag teljes életútjáról.

Mivel a blokkláncon tárolt adatok nem megváltoztathatóak, a jövőben ezzel nagymértékben csökkenthető a visszaélések száma, a gyártás és szállítás során esetlegesen felmerülő problémákat pedig már azok forrásánál felismerhetik és kijavíthatják. Mindezeken felül pedig helyreállhat a bizalom az országban gyártott gyógyszerkészítményekkel szemben, melyet alaposan megtépáztak az elmúlt évek, emberek millióit érintő botrányai.

A rendszert a novemberben Sanghajban megrendezésre kerülő Kínai Nemzetközi Import Expo-n fogják bemutatni, melyen az ország miniszterelnöke, Hszi Csin-ping is részt fog venni. A program Kína tizenharmadik ötéves tervének részeként valósult meg, melyet 2016-ban fogadtak el és amiben a blokklánc technológia fejlesztését az ország kiemelten fontos ágazati közé sorolták.

A Vechain sajtóközleménye szerint, a kínai állammal való együttműködés során kidolgozott megoldásokat nem csak itt, de hamarosan a világ más pontjain is viszontláthatjuk.

A Vechain Thor (VET) többek között a Binance kínálatában is elérhető.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img