Decentralizált szemályazonossággal foglalkozó startupot vett a Coinbase

spot_img

Újabb Coinbase hír: Egy érdekes Wired cikkre szeretnénk felhívni a figyelmeket a Coinbase fejlesztési irányaival kapcsolatban. Az amerikai Coinbase a világ legnagyobb kriptopénz brókere, mára 20 millió felhasználóval és több, mint 1000 alkalmazottal rendelkeznek. A 2017-es év erős felfutása után az innováció élbolyában szeretnének maradni, ezért pedig egy rakat szolgáltatást és fejlesztési irányt kipróbálnak.

A Coinbase belép az e-sportok világába

Sok esetben egy ekkora cégnek egyszerűbb egy-egy kisebb, innovatív céget felvásárolni, és az ő technológiájukkal, szakértelmükkel bővülni, mint a nehézkes (főleg a Szilícium-völgyben) toborzási folyamattal küszködni. Ez történt most is, a Coinbase felvásárolta a Distributed Systems nevű, decentralizált személyazonosság-kezeléssel foglalkozó startupot, hogy a tavaly tél óta létező saját, Identity (személyazonosság) csapatukat erősítsék.

Emlékezzünk a közelmúlt Facebookos adatbotrányaira, melyek során kiderült, hogy a fél világ hozzáférhetett sokmillió user személyes adataihoz. Általános probléma 2018-ban, hogy minden egyes új webes szolgáltatás használatakor ugyanazokat a személyes adatokat kell beírnunk, ami egyrészt halál unalom, másrészt az embernek rendszeresen eszébe jut, hogy biztos be akarom én ide írni a személyi igazolványom számát, meg akarok képet feltölteni róla? A bankkártya adataimat biztos be akarom írni ebbe az űrlapba?

A Coinbase mostani felvásárlásának célja egy decentralizált személyazonosság-kezelő megoldás fejlesztése, mellyel mi magunk kezeljük a személyes adatainkat, engedélyezzük vagy visszavonjuk a használatukat, a legtöbb esetben pedig egy “Tényleg ő az” pecséttel fogjuk az általunk igénybe venni kívánt webes szolgáltatások számára jelezni, hogy valóban azok vagyunk, akiknek mondjuk magunkat. Jól hangzik ugye?

Az eredeti cikkben néhány problémát is megfogalmaznak. Az egyik megkérdezett szakértő szerint például, ha publikus blokkláncon tervezünk személyes infót tárolni, a privát kulcsunkra van szükség az azonosításunkhoz. Ennek a használata pedig olyan körülményes, hogy egy átlagember számára komoly problémát okoz, a kulcs elvesztése okozta nehézségekről nem is beszélve. Sejtjük azonban, hogy a Coinbase fejlesztői és tervezői olyan megoldással állnak majd elő, ami megközelítőleg “hülyebiztos”, privát kulcsok kezelésével valószínűleg nem fognak találkozni a felhasználók.

Az emberek nagy része azonban most is a biztonságosnak gondolt és érthetőbbnek tűnő megoldást választják a decentralizáció helyett: A bróker platformjáról ki sem küldik a kriptopénzeiket. A legtöbb felhasználó számára valószínűleg a jövőben is kézenfekvőbb, sőt valószínűleg biztonságosabb is lesz, ha valaki más biztonságosan kezeli helyettük a személyes adataikat.

Toshi: megújult a Coinbase mobil wallet

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img