Venezuela elszámolási egységgé teszi kriptopénzét, a petro-t

spot_img

Korábban többször is írtunk már a súlyos gazdasági válságtól szenvedő dél-amerikai ország, Venezuela kriptopénzéről,a petro-ról. Legutóbb már-már szappanopera szerűvé vált a folyamat, a helyi pénz, a bolivár helyettesítésére létrehozott petro-t a kritikák hatására az olajtartalékhoz kötötték. Kalandos életút számos fordulattal és csavarral, most azonban fontos mérföldkőhöz érkezetek, a bérek, javak, szolgáltatások hivatalos elszámolási egységévé vált a kriptopénz.

Azért nagy, szinte történelmi jelentőségű a hír, mert ezzel végérvényessé vált: Venezuela a világ első országa, mely az új, digitális fizetőeszközök egyikét teszi meg hivatalos fizetőeszközzé. Persze Japán már évek óta elismeri területén hivatalos pénzként a Bitcoin-t, ez azonban semmiben sem érintette a jen életét.

Venezuela viszont az idén egymillió százalékos inflációval szembenézni kénytelen bolivárral szemben vezeti be a petro-t. Nicolás Maduro elnök TV beszédében jelentette be, az ország olajvállalata, a PDVSA elszámolási egységként használja mostantól a petro-t, emellett új bér és árazási rendszert vezetnek be, ennek egysége szintén a kriptopénz lesz.

Fontos látni, hogy egyelőre nem kizárólagos valutaként funkcionál a Petro Venezuelában, a bolivár mellett, annak negatív gazdasági hatásait kiküszöbölendő vezetik be.

Ezzel még mindig nem voltunk kellően precízek, ugyanis a bolivár, mai nevén bolivár fuerte mellett néhány hónapja bevezettek egy másik helyi valutát, a bolivar sovereing-t is. Ennek a lépésnek is a gazdasági káosz rendezés volt a célja, a bolivar sovereign most a petro-hoz lesz kötve. A bolivar fuerte árfolyamából pedig egy tervezett, konszolidációs lépés keretében öt nullát vághatnak majd.

Nicolás Maduro elnök márciusi bejelentése a petro kapcsán, szóba kerül a White Paper, a “kripto-gazdaság” és sok egyéb kulcs kifejezés. A YouTube-on megnyitva, a videó jobb alsó sarkában beállíthatunk angol, vagy akár magyar feliratokat. A dél-amerikai diktátorok jó szokásait követve az elnöki beszél 1 óra, 50 perc.

Nem egyszerű az ország helyzete, de reméljük, hogy Maduro elnök tudja, mit is csinál. Az mindenesetre biztos, hogy a központi bank, a BCV rendszeresen közzé fogja tenni a sovereign bolivar értékét, a petro és a nemzetközi valuták értékéhez viszonyítva. Nemzetközi valuták alatt bizonyára a dollárt vagy az eurót értik.

Petro-t ugyan még nem, de bitcoint, ethereumot, ethereum classic-ot és litecoin vehetünk a Coinbase-en, ha szeretnénk befektetni kriptopénzekbe. Mi ezt a felületet ajánljuk, könnyen használható és megbízható.

A BCV és a magánbankok mindenesetre már megkapták a petro-hoz kötött új valuta, a bolivar sovereign bankjegyeit. A petro pre-sale februárban indult, akkor 82,4 milliót kínáltak eladásra az olajtartalék fedezetű nemzeti kriptopénzből. A már említett, előreláthatólag egymillió százalékos infláció elkerülése mellett az amerikai és európai szankciók megkerülése, illetve a külföldi befektetők csábítása is célja a kriptopénznek.

Ösztönzőket is bevezetnek, a petro alapú adófizetés például tíz százalék kedvezményt jelent az ország lakóinak. Az elnök szerint a petro könnyen váltható dollárra és egyéb, nemzetközileg használt valutákra, ettől az export fellendülését várják. Persze a pénzmosás számára is remek lehetőséget teremt a petro, kripto tőzsdéken fekete pénzekből vett kriptopénzek is könnyen válthatóak petro-ra, majd az olajfedezetnek köszönhetően olajra. Így több áttételen keresztül törvényesíthetik vagyonukat a bűnszervezetek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img