Holochain ismertető

spot_img

Egy hirtelen ötlettől vezérelve megnéztem, hogy jelenleg melyik a Binance-en elérhető legolcsóbb kriptopénz, a nyertes pedig a Holochain (HOT) lett.

A jelenleg 9 satoshiba (!) kerülő tokenre érdemes lehet a jövőben odafigyelni, ugyanis amellett hogy egy nagyon érdekes projectről van szó, a tavalyi bullrun során már bebizonyosodott, hogy az olyan mindössze néhány SAT-ért vásárolható kriptók amelyeket felkap a közösség, a józan észt meghaladó növekedésre képesek (lásd az XVG, SC, DGB és TRX 100-szoros meneteléseit).

A HOT az úgynevezett DHT (Distributed Hash Table) technológián alapul. Ez az amit a Bittorent is alkalmaz és aminek lényege, hogy a hálózat résztvevői csupán az információnak (például a múltban végbement tranzakciók feljegyzéseinek) csupán egy töredékét tárolják. Ha valakinek szüksége van egy bizonyos adatra, akkor a rendszer képes arra, hogy ezt a töredékekből összerakja, ami egy sokkal könnyedebb, gazdaságosabban üzemeltethető és nagymértékben skálázható működést tesz lehetővé.

Hogy ezt megértsük, elég ha csak a beszélt nyelvre gondolunk. Magyarországon a magyar nyelvet beszélik. Van aki tájszólással és van aki különböző szlengek és kifejezések használatával kommunikál. Igazából nincsen egyetlen olyan magyar ember sem, aki ismerné a magyar nyelvet jelentő “teljes adatbázist” és nincs két ugyanolyan ember sem, akiknek teljesen megegyeznének a saját adatbázisaik. A hétköznapokban ez mégsem okoz problémát számunkra, így is megértjük egymást. Ha holnap eltűnne a magyarul beszélő emberek fele, a nyelv továbbra is fennmaradna.

Talán ebből a példából már érzékelhető, hogy a HOT rendkívül könnyen skálázható, gyakorlatilag a végtelenségig. Ezt a fejlesztők az alábbi példával illusztrálták:

“Ha elmész egy táncmulattságra, azonnal látni fogod hogy ki az aki balettozik, ki az aki robot mozgást végez vagy tangózik. Hogy hányan táncolhatnak egyszerre? Ahányan elférnek a parketten. Ehhez nincsen szükség egy olyan részletes nyilvántartás létrehozására, hogy hány ember és milyen táncot járt. A Holochain végtelenül skálázható, mert nincsen egy olyan előre meghatározott specifikus közeg, ahol az összes tranzakciót végre kellene hajtani vagy tárolni kellene. A hálózatban résztvevők számával változik a táncparkett mérete is.”

A Holochain tökéletes lehet decentralizált közösségi oldalak létrehozására, ahol az egyéni felhasználók sok adatot vihetnek fel a hálózatra, de általában csak az összes feljegyzés egy nagyon kis részéhez kell hozzáférést biztosítani számukra (pl.: a Facebookon is a legtöbben csak pár tucat vagy pár száz ismerőssel rendelkeznek, a többi egymilliárd felhasználó irreleváns számukra). De ezen felül még alkalmas lehet a logisztikában az ellátási láncok biztosítására és különböző hűségprogramok kezelésére, valamint fájlok tárolására is. A fejlesztők egyébként nem ezeket a specializált megoldásokat emelik ki. A Holo-t egy új, decentralizált internet alapjának tekintik, melyet a közösség és nem a rendszert üzemeltetők alakíthatnak olyanra, amilyenre szeretnék. Az alábbi két videó közül az elsőben egy általános bemutatást láthattok, míg a második inkább a mögöttes filozófiáról szól:

A Holochain teljesen nyílt forráskódú és zöld kriptopénz. Mivel az egyes nodeoknak nem szükséges a blokklánc teljes adatbázisának tárolása, használatához sokkal kisebb hálózati erőforrások kellenek, a bányászat és a rendszer fenntartása pedig az általa használt különleges eljárás miatt nem igényli a bitcoinhoz hasonló nagyságrendű számítási kapacitás rendelkezésre állását, ezért az energiaigénye is sokkal kevesebb.

A token ICO-jára idén áprilisban került sor, mely alatt 30 000 ETH-et (20 millió dollárt) gyűjtöttek össze. A lefelé tartó piac ellenére pedig a tőzsdére lépést követően a befektetők 500%-os haszonnal adhattak túl tokenjeiken, ami talán már előre jelzi, hogy mire számíthatunk ha kedvezőbb lesz a hangulat. A “végtelen tranzakciók másodpercenként” jelmondatra valószínűleg sokan fel fogják majd kapni a fejüket és roadmapjük szerint a negyedik negyedévben sor kerülhet egy olyan tesztre is, mely során egy óra alatt 100 millió tranzakciót (27 777tx/s) hajtanának végre a hálózatukon, ami ha sikeres lesz, várhatóan nagy visszhangot fog kapni a szaksajtóban is.

Két napja bukkantam a Holo-ra és az eddigiek alapján számomra nagyon ígéretes kezdeményezésnek tűnik. Az olcsó ár fontos pszichológiai tényező lehet az új vásárlók számára, a hírek szerint pedig már a népszerű Firefox böngésző fejlesztőcsapata, a Mozilla is felfigyelt rájuk. A Binance szabályzata alapján a jelenleg vásárolható legkisebb tétel 0.001 BTC, ami jelenleg 6.5 dollár (2000Ft). Úgy gondolom, ha többet nem is, de ennyit mindenféleképpen érdemes rászánni a Holo-ra, mert a minimális kockázat mellett, akár több száz dolláros nyereségre is szert tehetünk.

Honlap, White paper, Telegram, Youtube, Bitcointalk

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img