Bezant (BZNT) bemutató

spot_img

Bár túlságosan nem rajongok az ICO-kért, a következőkben bemutatásra kerülő Bezantot nagyon ígéretesnek találtam. Sajnos amikor pár hónapja felfedeztem már esélyem sem volt a részvételre, a tokeneket percek alatt kapkodták el az érdeklődők. Persze mint utólag kiderült így jártam jobban, hiszen jelenleg a májusinál jóval kedvezőbb áron lehet BZNT tokenekhez jutni.

Az ICO sikere egyértelműen a termék mögött álló, csak “Dél-Korea-i All-Star”-ként emlegetett csapatnak köszönhető, de mielőtt szót ejtenénk róluk, nézzük meg mit is tud ez a token?

A Bezant alapvetően azokat az üzleti felhasználókat célozza, akik nem rendelkeznek kellő erőforrással a blokklánc technológia kihasználásához. Terveiket több fázisban szeretnék megvalósítani és az első komolyabb céljuk szorosan összefügg egy olyan felület létrehozásával, ahol a Google Play vagy Apple iStore-jához hasonló módon különböző tartalmakhoz, könyvekhez, játékokhoz, alkalmazásokhoz, videókhoz, zenékhez férhetnek hozzá a felhasználók. Ez lesz a Jehmi platform, a Bezant pedig annak hivatalos fizetőeszköze.

Felmerülhet a kérdés hogy mi szükség van erre, hiszen a példaként említett Google és Apple platformjai évek óta tökéletesen működnek. Ugyan miért hagyná el valaki ezeket a jól működő oldalakat egy másikért cserébe?

Európában magától értetődőnek vesszük, hogy bankszámlaszámunk megadása után pillanatokon belül hozzáférhetünk szinte bármilyen digitális termékhez. A világ fejletlenebb régióiban azonban a pénzintézetek számára nem nyereséges a bankfiókok üzemeltetése, a banki szolgáltatásokhoz és fizetési kapukhoz való hozzáférés hiányában pedig 2 milliárdnál is több ember képtelen hozzájutni a digitális tartalmakhoz. A  képen az ő számaikra vonatkozó becslést láthatjátok:

A kriptopénzek segítségével ez a probléma könnyen orvosolható, a Bezant pedig egy blokklánc szolgáltatás bevezetésével (blockchain-as-a-service) tenné lehetővé a nagyvállalatok számára, hogy ezen keresztül újabb piacokra is eljuttassák termékeiket. A Bezantot a későbbiek során egy önálló fizetési platformként képzelik el (mint például a Stellar), ennek kapcsán pedig augusztus végén már az IBM-el is együttműködésbe kezdtek, hogy a Beznatot a világcég által létrehozott Hyperledger alapjaira helyezzék.

A cél ambíciózus, megvalósításához azonban nem akármilyen csapatot sikerült összeverbuválni. Az alapító Chanjoon Kim 19 év tapasztalattal rendelkezik a videojátékok gyártásának és kiadásának  területén. Karrierjének kezdetén 5 évig volt a GameSpot és CNET koreai oldalainak főszerkesztője, később pedig fejlesztőként és menedzserként is több népszerű ázsiai MMORPG létrehozásában vett részt. Bár az ő neve számomra nem mondott túl sokat, munkatársaié annál inkább. Olyan embereket sikerült megnyernie maga mellé, mint például Daesik Kim, a Bithumb volt igazgatója és társalapítója.

A kriptopénz piac fellegvárának számító Dél-Koreában működő legnagyobb tőzsde első emberének személye már önmagában elég volt ahhoz, hogy befektetők ezreinek figyelmét fordítsa a projekt felé. Jelenléte gyakorlatilag garancia arra, hogy egy nap a Bezant felkerülhet az egyik legjelentősebb kereskedő platform kínálatába. Mellette ugyancsak húzónévnek számítanak az eBaytől, a Dél-Koreai Védemi Minisztériumtól és a Kakao-tól, Dél-Korea első számú telefonos applikációjától érkező fejlesztők (a Kakao-t a dél-koreai lakosság 93%-a használja). Ez a gárda komoly biztosítékot jelent arra, hogy kellő szakértelem, tapasztalat és tudás áll majd a csapat rendelkezésére a fejlesztés során (A részletes névsort a whitepaperben találhatjátok.)

Amint már a bevezetőben is említettem, a Bezant ICO-ját májusban tartották. Ennek során egy Bezant token (ERC20) ára 10 cent volt, ami ugyan a tőzsdei listázásokat követően a duplájára emelkedett, jelenleg azonban rendkívűl akciósan, mindössze 2 centért is hozzájuk juthatunk néhány kevéssé ismert kriptotőzsdén:

A Bezant jelenlegi piaci kapitalizációja mindössze 6 millió dollár. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a fejleszők képesek megvalósítani a céljaikat, egy potencionálisan száz, vagy akár ezerszeres haszonnal kecsegtető tokennel szemezgetünk éppen (egy bull run során, egy esetleges Bithumb listázással karöltve a milliárdos market cap elérése egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek a koreai tőzsdék tavaly ősszel és télen bemutatott “műsora” alapján.) Természetesen egy ilyen mértékű megtérülést semmi sem garantálhat, az úgynevezett asszimetrikus befektetési stratégiák szépsége viszont éppen abban rejlik, hogy már egy csekély összeg, akár néhány tíz dollár ráfordításával is jelentős haszonra tehetünk szert, miközben a befektetésünk elvesztése esetén is csak minimális kár érhet bennünket.

A Bezant lelkét adó Jehmi-re a tervek szerint már nem kell sokáig várnunk, indulása a negyedik negyedévben várható. Személy szerint nem lepne meg, ha erre az időszakra esne a BZNT megjelenése a komolyabb tőzsdéken is.

A token fejlesztői és a kimagaslóan jó kockázat/haszon arány miatt gondoltam arra, hogy a Bezant megérdemli hogy felhívjam rá a figyelmeteket. További információkat az alábbi linkeken találhattok:

Honlap, Whitepaper, Telegram, CoinMarketCap

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img