Megtette első lépéseit a decentralizált internet

spot_img

Korábban már írtunk arról, hogy a World Wide Web megalkotója, Tim Berners-Lee elégedetlen teremtményével. A brit fizikus véleménye alapján – aki létrehozta az első böngészőt, http és az url címet – a nagy cégek és a kormányok ellopták, eltérítették az internetet, ami az egyén szabadságát szerette volna magasabb szintre emelni.

A megoldáson kb. 15 évet dolgozott: ez pedig a Solid, a nyílt forráskódú, “újradecentralizált” internet.

Berners-Lee olyannyira eltökélt, hogy legutóbb jelentősen visszavett az MIT-s és a World Wide Web Consortium-os munkájából, hogy ideje nagy részében a Solid pályáját egyengesse.

Elmondása szerint az elmúlt időszakban megfeszített tempóban dolgoztak, aminek meg is lett az eredménye. Nemrég létrejött az Inrupt, aminek legfőbb célja, hogy támogassa és sikerre vigye a Solidot.

A Solid egy új technológia, ami a létező internet technológiájára épít, csak más irányba viszi azt. Berners-Lee nehezményezte, hogy az idők során eltűnt az interneten a kollaboráció és az adatkezelés eredeti koncepciója. A Solid úgy orvosolná a problémát, hogy visszaállítja az olvasás-írás funkcionalitást és lehetőséget biztosít a felhasználónak, hogy saját maga kezelje adatait és külön engedélyezhesse vagy tilthassa azok láthatóságát minden egyes platform és weboldal esetén.

A nemrég elkészült Inrupt azokat az érdeklődő fejlesztőket látja el segítséggel, tutoriálokkal és támogatással, akik Solid alkalmazások fejlesztésére adják a fejüket. Az oldal szerint, a tutorialok alapján az első egyszerű alkalmazást egy fejlesztő akár az ebédszünete alatt is elkészítheti.

“… még izgalmasabb, hogy mekkora érdeklődést kaptunk partnereinktől és vállalkozásoktól. Egyértelmű, hogy egyre nagyobb igény van az innováció új, üres vásznára, a Solidra és vele együtt az adatgyűjtőktől való függetlenedésre. Minden, amit el tudunk képzelni, megvalósítható a Solidon.

Abban az internetben, amit mi elképzeltünk, mindenkinek vannak lehetőségei. Új üzletek, ökoszisztémák és lehetőségek fognak kiemelkedni és virágzani. Szükségünk lesz hoszting szolgáltatókra, alkalmazásokra, üzleti tanácsadókra, dizájnerekre és fejlesztőkre. A lista hosszú, de a valódi üzleti modellek még feltalálásra várnak.

Hosszú és izgalmas út áll előttünk egy kissé ködös, de biztos jövőbe.“– írta az Inrupt a beharangozó bejegyzésében.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img