A genezis blokkon túl

spot_img

Egy évekkel ezelőtti becslés szerint Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója nagyjából egymillió bitcoinnal rendelkezhet. A Bitmex által nemrégiben publikált kutatás viszont arra jutott, hogy a valós szám némiképp alacsonyabb, 700 000 BTC lehet. Akárhogy is, ha még rendelkezik az ezekhez való hozzáféréssel, Satoshi egyike a Föld leggazdagabb embereinek. A világ leghíresebb BTC címe egyértelműen hozzá köthető. Ez a Genesis Address, az első kibányászott blokk címe: 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa.

Ez a blokk eredetileg 50 BTC-t tartalmazott (a Bitcoin történelmének első 4 évében ennyi volt a blokkok bányászatáért járó jutalom), de ma már közel 67 BTC található rajta. A 17 bitcoinos különbözet nem más, mint a Bitcoin hívők által utalt borravaló. Egy szimbolikus gesztus, amivel köszönetet mondanak az ismeretlen fejlesztő munkájáért.

És bár az emberek többsége még a saját walletjének azonosítóját sem tudja megjegyezni, olykor ezek a véletlenszerű betűkből és számokból álló kódsorok rendkívül érdekes történeteket tudhatnak magukénak.

14rE7Jqy4a6P27qWCCsngkUfBxtevZhPHB

Carl M. Force egyike volt azoknak az ügynököknek, akik részt vettek a Silk Road nevű online feketepiac elleni nyomozásban. Force az eljárás során szobalány álnéven titokban kapcsolatot tartott fenn a Silk Road üzemeltetőjével, Ross Ulbricht-tal és számlájára 770 BTC is érkezett a Silk Roadhoz köthető wallet címről. Erről a tranzakcióról egy emailben találtak említést, amit  az adóhatóság egyik emberének sikerült visszavezetnie Force-hoz, aki a bitcoinjait egy olyan tőzsdén tárolta, ahol megadta személyes adatait is. A szobalányt végül 6.5 év börtönre ítélték. Csak ezt a képet találtam róla. (:

Ez volt az egyik első eset, hogy a blokkláncon rögzített tranzakciókat egy bűneset bizonyítására használták fel.

1M8s2S5bgAzSSzVTeL7zruvMPLvzSkEAuv

A valaha volt legnagyobb bitcoin tranzakciót fogadó számla. 2011 novemberében 500 000 BTC érkezett erre a címre, ami néhány nappal és 10 utalással később a Mt.Gox tőzsdén kötött ki.

1GBwk2YJMDFqSVhTKygH8zUwV7jdoJhHHH

Bár ma már csak nevetünk rajta, a következő történet jól példázza, hogy a kriptopénzekkel ismerkedők számára mennyire nehéz lehet a nyilvános és privát kulcsok fogalmának megértése. A Bloomberg TV egyik műsorában bitcoint tartalmazó ajándékutalványokat adtak át a műsorvezetőknek, akik közül az egyik ki is bontotta a privát kulcsot védő csomagolást, majd jó 10 másodpercen keresztül mutatta fel azt a HD minőségben közvetítő kamerának. Nem meglepő módon a számla tartalmát pár másodperccel később valaki át is utalta magának.

A tolvaj nem sokkal később egy reddit posztban vallotta be tettét és ajánlotta fel a műsorvezetőnek, hogy az így zsákmányolt 20 dollárt visszautalja, amennyiben az megad neki egy másik BTC címet, amit a műsorvezető meg is tett. Az ellopott majd megkerült 0.02910731 BTC ma 190 dollárt érne.

1HB5XMLmzFVj8ALj6mfBsbifRoD4miY36v

Miután pénzügyi blokád alá vonták és letiltották Visa, Paypal és Western Union számláit, a Wikileaks Alapítvány ezen a címen fogadta a támogatók felajánlásait. 2011 júniusa óta 4042 BTC-vel támogatták a szervezet működését.

14PgFcPxkwmiFDYzP4fXiLFALyf5HTRXp3

Egy kétségbeesett, szomjas kameraman címe.

Nektek van valamilyen személyes, kriptopénz tranzakcióval kapcsolatos történetetek?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img