Virágzanak a stabilcoinok, itt vannak a számok!

spot_img

A stabilcoinok (stablecoins) olyan blokklánc alapú kriptopénzek, amik az árfolyamok folyamatos és kiugró volatilitását szeretnék visszaszorítani. Teszik ezt úgy, hogy egy “valós” pénzhez, gyakran a dollárhoz kötik saját árfolyamukat. A legismertebb ilyen kriptopénz a TetherUSD (USDT), aminek fedezete egy banknál elhelyezett, rendszeresen vizsgált számlán pihen. A tether.to vállalja, hogy ha beutalunk hagyományos dollárt a számlájára, kibocsát nekünk ugyanannyi USDT-t, így mindig 1:1 arányban létezik a tartalék és a kriptopénz. Gyakorlatban ezt a stabilcoint főleg kereskedők használják, hogy ideiglenesen biztonságban tudják pénzüket, de a tőzsdéknek is biztosíthat kapaszkodót.

A stabilcoinok eléggé virágzanak az utóbbi időben, a dollár fedezetű coinok mellett megjelentek már eurós, jüanos és más hagyományos valutához kötött kriptopénzek is. A Blockchain.com frissen megjelent kutatásában a stabilcoinok piacát vizsgálta, a legérdekesebb számokat és megállapításokat alább közöljük.

  • A piacon 57 stablicoint fedezett fel a blockchain.com
  • Ebből 23 stabilcoin már él és működik, 60 százalékuk pedig indulás előtti fázisban van.
  • Az aktív stabilcoinok száma az utóbbi 12-18 hónapban drasztikusan megemelkedett

Térkép a jogilag bejegyzett stablecoin vállalatok székhelyeiről. Az “offshore paradicsomok” száma elég feltűnő.

  • A stabilcoinokat alapvetően két kategóriába tudjuk sorolni, algoritmikus és eszközfedezetű. Az algoritmikus stabilcoin egy új, kevésbé ismert elképzelésen nyugszik. Eszerint szabályozó algoritmusok dolgoznak azon, hogy egyensúlyba hozzák a keresletet és kínálatot, hogy fenntartsák a coin dollár ellenértékű árfolyamát. Az algoritmikus stabilcoinok iránt egyre nagyobb a kereslet, de még mindig inkább kísérleti fázisban vannak a fejlesztések és sok kritika is éri őket.
  • A második kategória már egyértelműbb és egyszerűbb: az eszközalapú stabilcoinok esetén a fent is tárgyalt TetherUSD mintájára egy partnerbanknál elhelyezett letét, ill. az alapján történő kibocsátás biztosítja a stabil árfolyamot.
  • A kutatás szerint az összes stabilcoin 77%-a eszközalapú.
  • Az eszközalapú stabilcoinok 54%-át fedezi kriptopénz, míg 46%-át valódi valuta, ezek közül az amerikai dollár a legnépszerűbb.
  • A stabilcoinok összesen 3 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bírnak, ez a teljes kriptopiac 1,5%-át teszi ki.
  • A stabilcoin piac legnagyobb szereplője egyértelműen a Tether. A Tethert listázta a legtöbb kritpotőzsde (46). A Bitcoin után a második legtöbbet cserélt kriptovaluta is az USDT. Továbbá a Tether viszi el a stabilcoinok kapitalizációjának 93%-át.

A Tether volumene a többi stabilcoinhoz képest, 2018 április-július

  • Az Ethereum bizonyult a legnépszerűbb stabilcoin platformnak a stabilcoinok 60%-a kizárólag az Ethereum blokkláncra épít.

A Tethernek megvolt a lépéselőnye, mivel az egyik legrégibb stabilcoinnak számít. Azóta viszont sokan bukkantak fel új, jobb és eredményesebb megoldásokkal: folyamatosan zúdulnak ránk az új stabilcoinok. Ráadásul a Tether-t mostanában sok kritika éri, különösen, ami az átláthatóságot és az ármanipulációt illeti.

A stabilcoinok idővonala. 2014-ben született meg a Tether, a bitUSD és Nubits.

Ha érdekel a teljes stabilcoin tanulmány, ajánlom figyelmedbe ezt a linket.

Ha többet szeretnél tudni a kriptopénzek világáról, nézz körül és vegyél részt a teljesen ingyenes KriptoSuli e-mail tanfolyamunkon.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img